Így javít a játékélményen a frissen bejelentett PS4 Pro

Horizon: Zero Dawn, PlayStation 4
Vágólapra másolva!
A Sony szeptember 7-én, egy rövid és nem kifejezetten informatív sajtóesemény keretében mutatta be aktuális konzoljának továbbfejlesztett változatát, a PlayStation 4 Prót, ami a 2013-ban debütált alap-PS4-nél látványosabb és zökkenőmentesebb játékélményt kínál a felhasználóknak. A PlayStation Meetinget követően sokaknak nem volt világos, hogy pontosan miben nyújt többet az új gép, így készítettünk egy rövid útmutatót, hogy mire lehet számítani a november 10-i premiert követően.
Vágólapra másolva!

A PlayStation 4 Pro legfontosabb tulajdonsága (ellentétben az Xbox One S-sel), hogy nemcsak a külseje változott meg az eredeti PS4-hez képest, de a Sony mérnökei a hardverhez is hozzányúltak. A 2013-as modellhez képest a Pro processzora (8 magos AMD Jaguar) magasabb órajelen fut, a gép új és erősebb AMD Polaris grafikus chipet kapott, a memória továbbra is 8GB GDDR5, de magasabb sávszélességgel.

Ezek a technikai adatok egy átlagos felhasználónak önmagukban nem sokat jelentenek,

így összeszedtük, hogy pontosan mire lehet számítani az új konzoltól, annak függvényében, hogy milyen kijelzővel rendelkezünk.

A PS4 Pro előnyei 4K-s képernyő esetén

Habár a Sony úgy hirdeti a Prót, hogy 4K-ban fogja futtatni a jövőben megjelenő játékokat, azért van itt némi csúsztatás, hiszen hiába lett erősebb az új konzol hardverfelépítése, néhány grafikailag egyszerűbb játék (Journey, Resogun) kivételével az új hardver sem lesz képes arra, hogy natív 4K-ban jelenítse meg a videojátékok nagyágyúit – erre még mindig csak a több százezer forintos PC-k képesek.

De akkor mégis milyen előnyökkel jár a Pro?

Ami biztos, hogy a felbontás jobb lesz annál, mint amit a sima PS4-en megszokhattunk, hiszen sok esetben még a 2013-as konzol sem volt képes arra, hogy natív 1080p-ben jelenítse meg a játékokat, sokszor a 900p-s felbontás lett felskálázva full HD-re.

A Pro esetén adott lesz a natív 1080p-s vagy annál magasabb (1440p) felbontás, és az új PS4 ezt skálázza fel 4K-ra, hogy az 3840 x 2160 pixel megjelenítésére képes tévéken is jól nézzenek ki a játékok (ugyanakkor arra is lesz lehetőség, hogy ennél alacsonyabb felbontásban játsszunk).

Az erősebb hardver viszont nem csak a felbontásra lesz hatással, ennél jóval fontosabb, hogy a PS4 Pro nagyobb teljesítményét a fejlesztők arra is használhatják, hogy a konzolon átlagosnak számító 30 FPS-nél jobb képfrissítést vagy a korábbinál jóval kidolgozottabb látványt vagy részletesebb grafikai megjelenítést érjenek el.

Hogy a fejlesztők miképp használják fel az extra erőforrásokat, azt a Sony teljes egészében a játékokon dolgozó stúdiókra bízza.

Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy a Pro képes lesz 4K-s filmek és sorozatok streamelésére és megjelenítésére, így akik 4K-s tévével vagy monitorral rendelkeznek, azok a konzolon keresztül végre kihasználhatják a kijelzőjük képességeit például a Netflix használata közben, ahol olyan tartalmak érhetőek ultra HD-ban, mint a Breaking Bad, a Daredevil, House of Cards, a Narcos vagy a Jessica Jones.

PlayStation 4 Pro csak kevés játék esetében képes a natív 4K megjelenítésére, de a játékok grafikáját illetően így is szembetűnő lesz a különbség a korábbi verzióhoz képest Forrás: Sony

A PS4 Pro előnyei full HD képernyő esetén

A PlayStation 4 Pro előnyeit főleg azok tudják kihasználni, akik rendelkeznek 4K megjelenítésére képes tévével vagy monitorral, de ez nem azt jelenti, hogy a full HD (vagy annál alacsonyabb felbontást biztosító) kijelzőkkel rendelkezők nem profitálnak az erősebb hardver nyújtotta előnyökből.

Értelemszerűen egy full HD-s tévén a Pro nem fog 1080p-nél magasabb felbontást produkálni, de már egy ilyen képernyőn is jobban fognak mutatni a játékok, mintha egy sima PS4-en játszanánk velük. Csak a példa kedvéért: amíg a 2014-es Middle-earth: Shadow of Mordor csak felskálázott 900p-ben futott az eredeti PS4-en, addig a Pro (a kötelező frissítést követően) már natív 1080p-ben jeleníti meg a játékot, és

az erősebb hardvernek köszönhető részletesebb grafika már a full HD kijelzőn is szebb látványt nyújt majd, mint a korábbi verzió esetében.

A Pro előnyeiből így a jobban elterjedt full HD-s kijelzőkkel rendelkező játékosok sem maradnak ki, viszont az kétségtelen, hogy az erősebb PS4 előnyeit azok tudják maximálisan kihasználni, akik ultra HD képernyőre kötik a november 10-én, nagyjából 120-125 ezer forintos áron debütáló konzolt.

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy nagy valószínűséggel csak a PS4 Pro lesz kép „meghajtani” a Sony idén októberben megjelenő virtuálisvalóság-kiegészítőjét, a PlayStation VR-t.