Oroszok lophatták több ezer amerikai szavazó adatait

hacker
Adatokat lopott, 334 évet ülhet
Vágólapra másolva!
Két állam szavazói regisztrációs rendszerét támadták meg ismeretlen hackerek. Az illinois-i rendszert ért behatolás során mintegy 200 ezer szavazó személyes adatát sikerült ellopniuk. Az FBI sürgős közleményt adott ki a választási irodák számára, hogy erősítsék meg védelmüket. A szövetségiek vizsgálata szerint több jel is arra utalhat, hogy orosz származásúak az elkövetők.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen hackerek támadták meg Illinois és Arizona államok szavazói regisztrációs rendszerét, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vizsgálja a támadások körülményeit. A szövetségiek eddigi vizsgálata szerint külföldi hackerek törhették fel a két rendszert az elmúlt hetek során.

Az FBI kiberrészlege sürgős közleményt adott ki a választási irodák számára, hogy fokozottan figyeljenek számítógépes rendszereik és hálózataik biztonságára, tudta meg a Yahoo News.

Az FBI tart a további támadásoktól Forrás: AFP

A nemzetbiztonsági titkár, Jeh Jonhson konferenciahívást kezdeményezett az állami választási irodák számára, amelyben felajánlotta a részleg segítségét a választási rendszerek biztonságosabbá tételében, többek közt szövetségi biztonsági szakértők munkáját a sebezhetőségek feltárásában. Ezzel szeretnék elkerülni, hogy a lehetséges jövőbeli támadások a novemberi választásokat is megzavarják.

A júliusban történt illinois-i rendszert ért támadás során a szavazók személyes adatait is sikerült ellopniuk a támadóknak, köztük jogosítványok számait, személyi azonosítók számait.

200 ezer szavazót érinthetett a lopás.

Az online regisztrációs portál ezután tíz napra le kellett állítani, a regisztráció szünetelt. Az arizóniai támadás kevésbé volt súlyos, kártevőt ugyan sikerült bejuttatni a rendszerbe, de adatok nem kerültek ki.

Oroszok lehettek?

Az FBI kiberbiztonsági szakértői szerint a behatolásokat valószínűleg orosz, államilag szponzorált hackerek követhették el. Nyolc különféle IP-címet derített fel a támadásokkal kapcsolatban, az egyiket mindkét támadás során használták.

Egy másik IP-címet korábban már azonosították egy orosz bűnözői fórumon. Az egyik támadáshoz használt módszer eszközei és eljárásai is hasonlóak egy korábban sejtett, oroszokhoz köthető kibertámadáshoz.