13 év után bezárt a legnagyobb torrentkereső

hacker torrent
According to Fortune magazine if companies don’t invest in educating their employees about security risks they pose the largest risk in the organization. Large investments in security often do not account for user error and other effects of human error. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Elbúcsúzott felhasználóitól a Torrentz.eu, a világ legnagyobb torrentkereső oldala. Ez egy időszak lezárását is jelenti egyben: a 2003-ban indult metakereső 13 éven keresztül volt meghatározó eszköze a kalózközösségnek.
Vágólapra másolva!

Ugyan elsőre nem tűnik fel semmi változás annak, aki a Torrentz.eu címre téved, a szolgáltatás már bezárta kapuit. Az oldal üzemeltetői hivatalosan is megerősítették, nincs tovább.

A keresési funkció már nem működik az oldalon, akik linkeket keresnének torrentekhez, ezt az üzenetet kapják: „A Torrentz mindig szeretni fog téged. Viszlát!"

Ezzel az üzenettel búcsúzott a felhasználóktól Forrás: Origo

A The Pirate Bay előtt pár hónappal alakult Torrentz.eu hamar a torrentezők kedvenc eszközévé vált, annak ellenére, hogy maga nem hosztolt semmilyen fájlt, de másodpercek alatt átfésülte a legnagyobb torrentoldalakon található fájlokat.

Nem tudni, miért

Így elég volt beírni egy fájl nevét, a motor egyszerre keresett a The Pirate Bay-en, a rargb-n,a KickassTorrentsen, és más oldalakon, azokon nem kellett külön keresgélni. Egy olyan metakereső volt, amit

naponta többmillióan használták, így vált a leglátogatottabb torrentoldallá.

Az oldal is már csak múlt időben hivatkozik magára: „A Torrentz ingyenes, gyors és hatékony keresőmotor volt, ami több tucat keresőmotor találatait kombinálta"- olvasható a levélben, amit az üzemeltetők küldtek a TorrentFreak portálnak.

Többet nem kívántak fűzni a hírhez, nem adtak magyarázatot döntésükre, de valószínű, hogy jogi okok vannak mögötte.

A KickassTorrents is ebben a hónapban zárt be Forrás: Origo

Legutóbb egy másik nagy oldal zárt be, a KickassTorrents, így a torrentes közösségnek az elmúlt hónapban két nagy óriástól is meg kellett válnia.