Virtuálisvalóság-kamerát jelentett be a Facebook

facebook vr kamera
17 kamerából áll majd a rendszer
Vágólapra másolva!
360 fokos videók rögzítésére szánt kamerarendszert jelentett be a Facebook. Az alkatrészeket külön lehet megvásárolni majd hozzá, a szoftver pedig nyílt forráskódú lesz. Ez fontos lépés afelé, hogy szélesebb körben is elterjedhessen a virtuális valóság, és több ilyen tartalom készülhessen. 
Vágólapra másolva!

Fejlesztői konferenciájának első napján jelentette be a Facebook, hogy egy saját, 360 fokos videókat rögzítő kamerarendszeren dolgozik.

A Surround 360 összesen 17 kamerából fog állni:

ebből 14 körben helyezkedik el, plusz három halszemoptikás kamera is lesz benne, ebből kettő szabadon mozgatható. A rendszer 4K, 6K vagy akár 8K felbontású felvételeket is tud készíteni 360 fokban.

17 kamerából áll majd a rendszer Forrás: Facebook

Külsőre leginkább egy botra erősített csészaljra hasonlít. A részei masszív alumíniumból fognak készülni, így ellenállnak a környezeti viszontagságoknak. A cég nem fogja készen szállítani, helyette

a hardver terveit, illetve a felvételeket rögzítő, renderelő szoftver algoritmusát a GitHub oldalán teszi közzé.

A megépítéséhez szükséges részeket 30 ezer dollárért lehet majd online megvásárolni.

A szoftver nyílt forráskódú lesz Forrás: Facebook

A cég célja természetesen ezzel az, hogy még több virtuálisvalóság-tartalmat (VR) tudjanak készíteni a felhasználók, majd azt Oculus Rifttel, vagy Samsung Gear VR-ral nézhessék a Facebook appon keresztül. A VR elterjedésének egyik nagy akadálya ugyanis, hogy

kevés az elérhető tartalom,

amelyek készítéséhez kamerák is kellenek.

A cég egy olyan új, belsős csapatot is felállított, akik közösségi szempontból foglalkoznak a VR-ral. Többek közt azt kutatják majd, hogyan tudja összekapcsolni az embereket a technológia, és milyen élményeket tudnak vele megosztani.

Zuckerberg tavaly jelentette ki, hogy az immerzív média a videó utáni következő nagy durranás, így nem csoda, hogy tartalomgyártói oldalról is próbálnak bekapcsolódni.

Egy szemüvegbe tömörülhet a valóság

Ugyan a Facebook nem árult el konkrétumokat azzal kapcsolatban, hogy dolgozik-e már kiterjesztettvalóság (AR) eszközön, valószínűleg csak idő kérdése a dolog. A virtuális nagytestvér mellett az AR lehetőségeiről is beszélt az alapító.

Zuckerberg szerint idővel eljuthatunk oda, hogy

a kiterjesztett és virtuális valóság nem lesz két külön dolog.

Az eszközök egyre kisebbé válnak, míg végül egy olyan hétköznapi szemüvegre hasonlító eszközt fogunk használni, ami a virtuális és kiterjesztett valóságot is egyben támogatja. Az AR előnye, hogy a valódi világ felé helyez digitális rétegeket, objektumokat.

"Ha most meg akarok mutatni egy fotót a barátaimnak, előveszem a telefont és megnézem a kijelzőn piciben. A jövőben egyszerűen kihúzzuk a fotót a térbe a szemüveg elé, és akkorára nagyítjuk, amekkorára szeretnénk. Az olyan képmegjelenítő eszközök, mint

Palmer Luckey, a Facebook által felvásárolt Oculus alapítója is korábban úgy jósolta, hogy a virtuális és kiterjesztett valóság headsetek egyszer majd egyetlen hardverbe fognak olvadni, amit az emberek szemüvegként hordoznak magukkal.

Egymilliárd dolláros piac

A Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések című kiadványának legfrissebb kiadása szerint a VR (virtuális valóság) headseteknek, VR-sisakoknak 2,5 milliós forgalmat jósolnak, míg a játékapplikációk piacán 10 milliós forgalomra számítanak. A kutatás szerint elsősorban a nagyobb játékrajongók fognak virtuális valóságra költeni, míg az alkalmi játékosok kevésbé. Ez azt jelenti, hogy bár minden okostelefon-tulajdonos ki tudja majd próbálni a VR egy változatát, a tekintélyes VR-bevételeket 2016-ban csupán pár tízmillió felhasználó fogja generálni.

A Deloitte előrejelzése szerint a VR-technológia 2016-ban először éri el az évi 1 milliárd dolláros forgalmat, amiből 700 millió dollár a hardverértékesítésnek, a többi pedig a tartalomszolgáltatásnak tudható majd be.