Kémkedéshez vesz drónokat a francia rendőrség

drón repül egy város felett top
A drone is pictured in flight in Lille, northern France, on April 10, 2015. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Tömeges megfigyelésre venne drónokat a párizsi rendőrség. Mintegy félmillió eurót költenek a projektre.
Vágólapra másolva!

Tömeges megfigyeléshez venne drónokat a párizsi rendőrség. A hatóság tendert írt ki, mely szerint a hexakoptereket alacsony magasságban történő, kültéri megfigyelés céljából vásárolnák meg.

Feltehetőleg a júniusban kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság, és a júliusi Tour de France országúti kerékpáros körverseny biztonságán szeretnének ezzel erősíteni.

Franciaországban rendkívüli állapotot hirdettek a novemberi terrortámadások után. Majd a civil szervezetek tiltakozása ellenére februárban meghosszabbítottak újabb három hónapra. A kormány a nyári időszakra is szeretné fenntartani a szükségállapotot, hiszen ez sokkal nagyobb teret ad a hatóságoknak.

A drónoknak rendszámot is kell tudniuk olvasni Forrás: AFP/Philippe Huguen

Bár a tender nem részletezi, pontosan hány drónt szeretne vásárolni a rendőrség, helyi lapok azt állítják, mindössze kettőt. A robotkoptereknek

  • minimum 35 kilométer per óra kell legyen a sebessége,
  • 100 méter magasan kell tudniuk repülni,
  • nagyfelbontású, infravörös hőkamerával akarják felszerelni őket, és
  • a rendszámtáblákat legalább 50 méteres távolságból, 30 méteres magasságból kell tudniuk azonosítani.

A francia Le Figaro szerint

a rendőrség 429 600 eurót, átszámítva több mint 134 millió forintot szánna a projektre.

Bár a francia hatóságok még nem kommentálták, pontosan mire is kellenek nekik a drónok, de a jogvédő szervezetek azonnal aggodalmukat fejezték ki.

"Óvakodnunk kell a tömeges megfigyelési módszerektől. Rendkívül fontos, hogy akit megfigyelnek, azt tájékoztassák róla"- mondta Maryse Artiguelong, a francia Emberi Jogi Liga munkatársa.

Az idén életbe lépett francia törvény minden drónpilótától megköveteli, hogy informálják, ha másokat figyelnek meg repülés közben.