Már a vakok is élvezhetik a Facebook képeit

facebook mobil közösségi oldal
A man check his facebook on his smart phone with a message reading "error loading news feed" on the skytrain (bts) in Bangkok on May 28, 2014. Facebook users in coup-rattled Thailand reacted with alarm when they were suddenly unable to access the popular social networking site, but the junta quickly denied imposing a block. AFP PHOTO/ Nicolas ASFOURI
Vágólapra másolva!
Olyan gépi tanulásos algoritmust élesített iOS-es mobilappjában a Facebook, ami felismeri a feltöltött képek tartalmát.
Vágólapra másolva!

Mesterséges intelligenciával oldja meg a Facebook, hogy a látássérültek és vakok is élvezhessék a portálra feltöltött képeket. A cég már teszteli gépi tanulásos technológiáját, amely felismeri a képek tartalmát, majd azokhoz leírásokat készít. A felolvasóprogram ezután azt hangosan ki tudja mondani.

Mivel még korai fázisban jár a fejlesztés, egyelőre csak olyan alapvető kategóriákkal birkózik meg, mint például közlekedési eszközök, ételek, állatok, sportok.

Eleinte iOS-en tesztelik, később érkezik Androidra és webre. Az angolon kívül több nyelvhez is szeretnék majd elkészíteni.

A Facebook nagy része eddig használhatatlan volt a vakok számára. Ugyan a szöveges tartalmakat, például a kommenteket fel tudták olvastatni, nem tudták, hogy a képen mi szerepel. A funkciót a Facebook ötéves, hozzáféréssel foglalkozó csoportja készítette, akik többek közt a betűméret növelhetőségét fejlesztették az iOS-es Facebook-apphoz.

A fotók azért kiemelten fontosak, mert a Facebook legmeghatározóbb tartalmai. Naponta több mint kétmillió képeket osztanak meg a cég Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp platformjain keresztül. A világon több mint 39 millió vak ember van, 246 millióan pedig látássérültek.