Észre se vették Chewbaccát, annyira mobiloztak

Csubakka, Chewbacca, Star Wars
Vágólapra másolva!
Egy teszt szerint a telefonjukba merülő emberek nagyrésze még azt se venné észre, ha Chewbacca menne el mellette az utcán. Évről évre egyre több balesetet okoznak a képernyőre tapadó gyalogosok.
Vágólapra másolva!

Legtöbbünk ugyan azt hiszi, hogy sétálás közben egyszerre több feladattal is meg tudunk birkózni - ez közel sem igaz. Ezt támasztja alá a Wall Street Journal két újságírójának tesztje is, akik azt vizsgálták: vajon észrevennénk-e telefonnyomkodás közben, hogy maga Chewbacca menne el mellettünk?

Egyikük "Csubinak" öltözve vetetette magát a reggeli forgatagba, és célzottan a telefonjukba merült emberek mellett suhant el. Másik kollégája azzal a kérdéssel állította meg az embereket, hogy észrevették-e a legendás wookie-t?

A megkérdezettek túlnyomórészt nemmel válaszoltak.

A bőgésére talán felfigyelnénk Forrás: InterCom

A tudatalattinkba van kódolva

Ezt a jelenséget nevezik a pszichológusok "figyelmetlenségi vakságnak", amit már több módon is teszteltek embereken. 2008-ban egy egykerekező bohócot engedtek le pszichológusok az utcára, akit

csak a telefonozóknak a negyede vett észre.

Közel sem igaz hát, hogy elég figyelmesek lennénk közlekedés közben.

Biztos sokan emlékezhetnek arra a YouTube videóra is, amiben azt kell számolnunk, hányszor dobálják egymásnak játékosok a labdát. Azt azonban kevesen veszik észre, hogy köztük átsétál egy gorillajelmezes alak. A jelenség sokszor előfordul, ha valamire nagyon koncentrálunk.Az agyat ugyanis állandóan annyi különböző inger bombázza, hogy a hatékony feldolgozáshoz muszáj szelektálnia - így vagyunk kódolva.

Telefonnyomkodókra figyelmeztető tábla Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Nem akarunk lemaradni

Még a nagy akaraterővel megáldott egyének is elcsábulnak a telefon zizegésére, mivel belénk van kódolva, hogy folyamatosan az új és közösségi dolgokat keressünk. Ezért feszélyez sokakat, ha nem tudják rögtön megnézni beérkező üzeneteiket.

Erre is van kifejezés a pszichológiában: ez a FOMO (fear of missing out), azaz "félelem, hogy valamiről lemaradunk".

Ez a mai pörgős, modern életformával járó jelenség,

egy szorongásos tudatállapot.

Attól félünk, hogy kimaradunk valamilyen szociális interakcióból, izgalmas történésből. A hozzánk ragadt okostelefon zörgése pedig azt jelzi: valami történt, mi pedig rögtön meg akarjuk nézni. Sokszor még az út közepén is.

Balesetveszélyes

Ez a figyelmetlenség pedig sokszor életveszélyes helyzeteket eredményez, főleg egy zsúfolt városban. Több tanulmány szerint is évről-évre nő a sürgősségi ügyeleteken az olyan páciensek aránya, akik a hordozható elektronikai eszközök miatt szenvedtek balesetet. 2010 óta 35 százalékkal nőtt meg a telefonokhoz és hordozható zenelejátszókhoz köthető, gyalogosok által szenvedett balesetek száma. A sétálás közben telefonozók saját nevet is kaptak: ők az úgynevezett text-walkerek.

Némely városban már megjelentek az első megoldások táblák, és kijelölt sávok formájában. Stockholmban kresz-táblák figyelmeztetik arra autósokat, hogy az adott utcán telefonnyomkodók járkálnak. Kínában, Amerikában, Európában is több helyen vannak már kijelölt sávok az úton, amit a telefonjukba temetkező "text-walkereknek" különítenek el - csak úgy, mint nálunk a bicikliseknek.

Telefon helyett biztonságosabb az okosóra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

De mit tudnak tenni maguk a tech cégek, hogy csökkentsék a kockázatot? A helyzet nem egyszerű. Míg az autógyártók például légzsákot, biztonsági övet építenek a járműveikbe, okostelefonok esetén nincs sok választás.

Ennek fényében egyre kevésbé tűnnek butaságnak az okosórák. Az olyan okostelefonokkal összekapcsolt készülékek, mint az Apple Watch vagy a Samsung Galaxy Gear a csuklón zizegnek, ha üzenet jött,

így a telefonhoz tapadás helyett elég a csuklóra pillantani.