Virtuális valósággal küzdenek a gyermekbénulás ellen

unicef vr forgatás
Kenyai kisfiú élete elevenedik meg a felvételen
Vágólapra másolva!
A UNICEF a gyermekbénulás leküzdésében eddig 99 százalékos eredményt ért el, a fennmaradó egy százalék eléréséhez pedig a virtuális valóságot veti be karácsonyi adománygyűjtő kampányában. December 13. és 23. között a budapesti Allee bevásárlóközpontban a világhírű színész, Ewan McGregor kíséri virtuális utazásra az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

A UNICEF a Gyermekbénulás Világnapjára adta ki legújabb videóját, amit a magyar érdeklődők is megnézhetnek, és átélhetnek az Alle Bevásárlóközpontban felállított VR-kiállításon.

A felvétel Kenyában készült Ewan McGregor, és egy kilenc éves kenyai kisfiú, Job szereplésével. A virtuális sisakon keresztül Job szemszögéből nézhetünk körbe a kenyai hétköznapokban. Ebben az országban különösen nagy problémát okoz a gyermekbénulás,

ami ellen oltásokkal védi a gyerekeket a gyermekjogi szervezet.

A dokumentumfilmet egy mobilalkalmazáson keresztül is megnézhetjük, ha rendelkezünk a készülékkel kompatibilis VR-szemüveggel. A UNICEF360 androidos eszközökre, és iOS-re is letölthető.

Ewan McGregor is szerepel a kisfilmben Forrás: Telenor

A UNICEF Magyar Bizottság ügyvezetője, Danks Emese szerint ugyan virtuális technológiának hívjuk a VR-t, a valóságot mutatja meg,

ezért nagyon jó megoldás az emberek érzékenyítésére.

A 99 százalékos beoltottságot már sikerült elérni, a cél a száz százalék, ehhez gyűjtenek további adományokat. Az UNICEF karácsonyi adománygyűjtő kampányának keretében látható „VR kiállítás" 2016. december 13. és 23. között tekinthető meg az Allee Bevásárlóközpontban, az emeleti Costa Coffee előtti területen.

Kenyai kisfiú élete elevenedik meg a felvételen Forrás: Telenor

A UNICEF technológiai partnere ebben a Telenor: a szolgáltató áprilisban már tesztelte a VR oktatási célú alkalmazását a Hipersuli digitális oktatási programjának osztályaiban, majd az UNICEF Ébresztő-Óra foglalkozásain készített 360 fokos gömbpanoráma felvételt. Virtuális sisakkal az előadás úgy élvezhető, mintha valóban részt vett volna azon a néző.

Gyógyulni is segít a VR

Ugyan a virtuális valóság alkalmazását sokan a tartalomiparra korlátozzák, az egészségügyben is elképesztő eredményeket hoz, például fóbiák leküzdésében. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a VR a paranoia kezelésében is segít, hazánkban pedig a repülésfóbiások kezelésében vetették be a technológiát a Semmelweiss Egyetemen.

Az eddigi adatok szerint a virtuálisvalóság-terápia

száz százalékosan sikeresnek bizonyult a repülésfóbia kezelésében.

Virtuális valóság segíthet szembenézni az ijesztő helyzetekkel Forrás: MTI/EPA-DPA/Oliver Berg

A módszer lényege a fokozatosság; a 12-15 alkalmas, heti rendszerességgel tartott terápia során minden ülés egy relaxációs helyzettel indul. A páciens egyre közelebb kerül azokhoz a helyzetekhez, amelyek a valóságban rossz érzéssel töltik el.

Az eddig vizsgált húsz páciens mindegyikénél bevált a módszer,

ma már valamennyien utaznak repülőgéppel.