Bárki cseveghet a Microsoft új robotcsajával

microsoft zo
Zo chatbotot a fiataloknak szánták
Vágólapra másolva!
Új, gépi tanulásos rendszeren alapuló chatbotot indított el a Microsoft, akit az egykori Tay nevű chatbot utódjának szántak. A Zo nevű robotcsajjal egyelőre még csak a Kiken lehet beszélgetni, de hamarosan megérkezik a Facebook Messengerbe is.
Vágólapra másolva!

A Microsoft új epizódot nyitott mesterségesintelligencia-rendszerei fejlesztésében. Útnak indították Zo nevű új chatrobotjukat, akit a 18-24 éves korosztálynak terveztek. A chatbot az emberekkel folytatott interakciókból tanul, folyamatosan finomítja, képzi magát, saját "személyiségét" viszi bele a társalgásokba.

A virtuális csevegőrobot nem új ötlet a cégnél: pár hónapja Tay nevű robotjukkal beszélgethetett a neten bárki. Tay.ai szintén magától tanult, sőt szlenget is kevert a mondandójába. A gépi tanulással való fejlődés nem mindig eredményez viszont szerencsés dolgot: a felhasználók rassziszta, és szexista mondatokat adtak a szájába, ezért Tay-t végül eltávolították.

A cég előre leszögezte: tanultak a korábbiakból, és Zónál figyeltek arra, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Politikáról például nem hajlandó beszélgetni a robot.

Zo chatbotot a fiataloknak szánták Forrás: Microsoft

A cég zárt béta keretén belül már korábban hozzáférhetővé tette Zót a Kik csevegőben, már több mint 115 ezer felhasználó beszélgethetett vele eddig. Zóval egyelőre csak a Kiken belül lehet beszélgetni, ezen a linken, de később

beépül a Skype-ba és a Facebook Messengerbe is.

Tay.ai-t a Microsoft Research és a Bing csapatai fejlesztették.

A Microsoft szeptemberben egy új, ötezer szakembert magába foglaló, kombinált kutatási csapatot állított fel mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásaihoz, idén láthatóan kiemelten rástartolnak a botokra, amik Satya Nadella vezér elmondása szerint akár az appokat is leválthatják idővel.

A cég márciusi fejlesztői konferenciája után indította el a „beszélgetés, mint platform" kampányát is, amelynek központi célja, hogy az emberi beszéd egy új kezelőfelületté válhasson idővel.