Bármely felhasználójának fiókjába belenézhet az Evernote

evernote
Vágólapra másolva!
Kiakadtak a felhasználók az Evernote nevű jegyzet-és dokumentumkezelő szolgáltatás új adatkezelési szabályzata miatt. Abba ugyanis bekerült, hogy a cég alkalmazottai bizonyos esetekben szabadon hozzáférhetnek, és bele is olvashatnak jegyzeteikbe.
Vágólapra másolva!

Az Evernote nemrég jelentette be blogposztjában, hogy frissíti adatkezelési szabályzatát. A szolgáltatással doksikat, jegyzeteket lehet tárolni, amelyek így azok hozzáférhetők különféle eszközökről.

Az új adatkezelési elvekben helyet kapott az is, hogy a cég alkalmazottai mely esetekben férhetnek hozzá, és olvashatják el a felhasználók jegyzeteit: ha feltételezik, hogy az adott személy megsértette a feltételeket, vagy biztonsági intézkedéseket kell végrehajtani, mondjuk malware-fertőzést sejtenek. Ha kormányzati szerv kért hozzáférést, vagy bírósági határozat van rá.

Érik a botrány az Evernote-nál Forrás: Evernote

Emellett hozzáférhetnek azokhoz „a szolgáltatás kezelése és fejlesztése érdekében", amire elég sok minden ráhúzható.

Fő indokként emelték ki a gépi tanulásos algoritmusuk fejlesztését.

A technológia lehetővé teszi, hogy az algoritmus hatalmas adathalmazokban fedezhessen fel mintákat, ezáltal pedig jobban automatizálhasson feladatokat. A cég szerint bár a jelenlegi rendszer is jól végzi dolgát, korlátozott mennyiségben emberi közreműködés is kell a legjobb hatékonyság érdekében.

Ugyan a gépi tanulás alkalmazását ki lehet kapcsolni a szolgáltatásban a beállítások közt, attól függetlenül a cég dolgozói ugyanúgy hozzáférhetnek a jegyzetekhez. A cég ígérete szerint az adatokhoz nem férhet hozzá külsős fél, valamint az alkalmazottaknak is csak szűk rétege kap erre engedélyt. A változás január 27-től lép érvénybe.

A felhasználók egy része nem fogadta örömmel a hírt, Twitteren többen is azt írták, másik szolgáltatásra váltanak.

A magánszférájukat féltő felhasználók egy része azért is gyanakvó, mert az Evernote nemrég átköltöztette infrastruktúráját a Google felhős szolgáltatásába. A Google hivatalos közleménye szerint a Google Cloud Platformnak nincsen hozzáférése az ügyfelek felhasználóinak adataihoz.