Honor Magic: a telefon, amely megváltoztathatja az életünket

Honor Magic launch
Vágólapra másolva!
A Huawei almárkája megértette, hogy már kevésbé a specifikáció érdekli a mindennapok emberét, sokkal többet számít az, hogy hogyan befolyásolja az életünket az okostelefonunk. Egyáltalán, befolyásolja-e? Jobb lesz-e tőle az életünk? A Honor Magic valami ilyesmit ígér. Egyetlen dolog bánt csak minket.
Vágólapra másolva!
Telefon a kézben, kezek a magasban Forrás: Origo

Dugig megtelt a sencseni sportközpont, a bemutató helyszíne, elsőre meghökkentő volt látni, hogy milyen sokan kíváncsiak karácsony előtt egy héttel egy hároméves gyártó egyetlen új készülékére. Szlovák és cseh kollégák mellett például Indiából is érkeztek újságírók, ez is jelzi, hogy a(z al)márka komoly ismertségre tett szert világszerte, méghozzá rövid idő alatt. Szónokból ezúttal egy volt, a Honor elnöke, George Zhao, akit már-már rocksztárként üdvözölt a közönség, legalábbis az első néhány sor, ahol minden hangosabb, erőteljesebb vagy szenvedélyesebb megnyilvánulása után hangos ováció-üvöltés volt a reakció. Még ha a Honor alkalmazottjai ültek is elől – nem tudjuk-, akkor is érdekes jelenség volt a kirobbanó lelkesedés. Pedig valójában minden okuk meg is lehet rá, mivel a Honor Magic mögött, amely miatt egy globális bemutatót rendeztek, valóban érdekes, figyelemfelkeltő koncepció áll.

Ez most más

A processzor (Kirin 950) tavaly debütált Huawei Mate 8-ban, a külső pedig ragyogó, de tagadhatatlanul láthattuk már ezeket az íveket-formákat valahol – több helyen is. De nem is ez a lényeg. A Magic egy újszülött csecsemő, amely most nyitotta ki a szemét (tényleg ez a hasonlat hangzott el), és tőlünk fog mindent megtanulni, ahogy pedig egyre többet tud, úgy könnyíti majd meg egyre jobban az életünket. Röviden erről szól az új telefon. Ezen a készülékpremieren minimális mennyiségben esett szó számokról, teljesítményről, hardverről, bár e téren is hozza a szintet a készülék. Zhao arról beszélt, hogy mit tehet majd annak érdekében a telefon, hogy könnyebb legyen az életünk.

Formás kis darab Forrás: Origo

Nem minden eleme óriási lépés, és nem mindegyik vadonatúj, viszont olyan funkciók egyvelege került a készülékbe, amely valóban új irányt mutathat. Olyan mesterséges intelligencián alapuló technológiával kísérleteznek – immár élesben is – amely abból él, hogy a felhasználók által generált adatokat feldolgozza, megérti, és ennek alapján új adatot hoz létre, a mindennapokra lefordítva: helyettünk dolgozik, de úgy, mintha mi tennénk. A Honor Magic Live-re átkeresztelt Android 6.0-ás rendszert (tehát nem a legújabbat) alapul véve arra vállalkozik, hogy kitalálja a gondolatainkat.

Minket és a környezetet is figyeli

Egy, a telefon keretébe épített érzékelő és az előlapon lévő infravörös szenzor együttese például felismeri, hogy a tulajdonos kézbe vette a telefont, és a kijelzőre pillant, ettől ugyanis bekapcsol a képernyő. Ha zsebre teszi, vagy visszateszi az asztalra, azonnal el is sötétedik. De Zhao például megmutatta azt is, hogy mit csinál a telefon, ha kézbe veszi ugyan, de nem a kijelzőt nézi...eláruljuk: semmit. Legalábbis a színpadon előadott prezentáció során valóban nem lehetett becsapni. Az is hasznos segítője lehet a mindennapoknak, hogy a kijelzőn megjelenő értesítéseket csak a tulajdonos látja majd az ígéret szerint, más nem. Fő a diszkréció! Láttunk egy olyan példát is, amelyben a valaki a „Hol vagy?" kérdést küldte el, és a telefon magától megírta a választ – kíváncsiak vagyunk (pontosabban, lennénk, de erről később), hogy a gyakorlatban ez hogyan működik majd.

2K felbontású (2560x1440 pixeles), hajlított AMOLED kijelző Forrás: Origo

Végigkísérhettük azt is, hogyan lesz a sima csetelésből arról, hogy valamit meg kéne nézni a moziban, mozijegy és mozizás: a telefon tudta, hogy – legalábbis a prezentáción előadott sztori szerint – Zhao úr és a felesége ugyanabba a moziba járnak (nahát), a csevegés szövegében pedig azonnal kattinthatóvá vált minden, ami a döntéshez kellhet. Innen már minden ment magától, amikor pedig megérkeztek a moziba, a telefon magától megjelenítette a jegy foglalási számát. Sikerfilmeket is ajánl, ha azt olvassa ki a beszélgetésekből, hogy nem tudjuk, mit is akarunk megnézni. De azt is érzékeli a telefon, ha éppen vezetünk, és szól, hogy váltsunk üzemmódot. Azt is automatikusan megmutatja, hogy mi a száma a csomagmegőrző fióknak, ha a helyszínen vagyunk, és megyünk éppen a pakkunkért.

Sötét szobába lépve automatikusan bekapcsol majd a zseblámpa funkció, a beszélgetések, levelezések alapján elmenti a találkozóink, megbeszéléseink időpontját a naptárba automatikusan, híváskijelzésnél felismeri a névjegyzékben nem szereplő számokat, ha korábban már volt vele dolgunk (például kaptunk e-mailt tőle). Minden fontos adat, információ, amihez közünk van, a My Pocket nevű funkcióval a telefonunk digitális zsebébe kerül, ahol mindig kéznél lesz, ha kell, legalábbis ezt ígérik. Természetesen ezek csak kiragadott példák, a telefon intelligenciájának hatékonyágát pedig csak többhetes teszteléssel lehet megítélni. Az irány mindenesetre kifejezetten érdekes és újszerű.

Dupla hátlapi kamera, tripla adag hátlapi ujjlenyomattal Forrás: Origo

A fentiek mellett érdekes még az ujjlenyomtat-leolvasóként is funkcionáló home gomb a telefon előlapjának alján, a megszokott háromgombos androidos vezérlést egymaga látja, érintéssel, dupla érintéssel és suhintással. A 2900 mAh-s akkumulátort pedig a Huawei Magic Power gyorstöltő technológiájával tölthetjük, a cég tesztjei szerint 10 perc alatt 40 százalékos, 20 perc alatt pedig 70 százalékos állapotra tölti fel így. A telefon 12 megapixeles dupla hátlapi és nyolc megapixeles előlapi kamerát kapott. Leica-kapcsolat nincs, de a hátlapi szenzorok közül az egyik a P9-nél megismert és a Mate 9-ben folytatott technológia szerint monokrómban a részleteket rögzíti, a másik a színeket.

...és mindez nem érint minket

Minden szolgáltatás és applikáció, amellyel a telefon képességeit mutatta be a cég elnöke, annyira Kínához kötődik, hogy már a prezentáció közben éreztük, nem a mi időnk jött el. (Főként, hogy a prezentáció sem angolul hangzott el, és folyamatosan kalimpáltak az egymás mellett ülő újságírók, mert a kézhez kapott tolmácseszköz vagy kapott jelet éppen, vagy nem.) Végül hivatalosan is megerősítették: A Honor Magicet egyelőre kizárólag Kínában forgalmazzák majd, ott is korlátozott számban, átszámítva nagyjából 160 ezer forintért. Senki nem zárta ki azt, hogy idővel máshol is felbukkanjon majd hivatalos úton, de teljesen egyértelmű, hogy jelenleg ez nincs terítéken.

A Honor három év alatt 74 különböző országban lépett a piacra, tavaly már 40 millió készüléket szállított le, az értékesítésből hatmilliárd dollárnyi (kb. 1800 milliárd forintnyi) bevétele lett.
Lekerekített szélek, 7,8 mm-es "vastagság" Forrás: Origo

Miért volt mégis fontos ez a bemutató? Innovátorként tüntette fel a Honort, és megmutatta az irányt, ahová az almárka igyekszik: ez pedig a felhasználók mindennapjai. Feltételezzük, hogy a csodás ötletek nem mindegyike működik elsőre majd tökéletesen, a koncepció viszont készen van, innentől pedig lehet dolgozni a tökéletesítésén. Miközben sajnáljuk, hogy (legalábbis egyelőre) nem próbálhatjuk ki a mindennapokban a helyettünk gondolkodó okostelefont, és továbbra is a Honor 8 marad a legújabb készülék a piacon a cégtől, kíváncsian várjuk, hogy a most megszerzett tapasztalatokkal milyen okoskészüléket szán majd a globális közönségnek a Honor – és a Huawei hogyan hozza majd összhangba a saját márkanéven forgalmazott telefonokat az egyre jobban növekvő almárka termékeivel.