Kamuriadót fújt Bangkokban a Facebook

facebook olvas regisztráció
Zuckerberg szerint a kamuhírek nem befolyásolják a felhasználókat
Vágólapra másolva!
Bedőlt egy álhírnek a közösségi oldal algoritmusa.
Vágólapra másolva!

Hamisan riasztotta bangkoki felhasználóit a Facebook: a közösségi oldal szerint valaki bombát robbantott a thai fővárosban, ezért aktiválódott a Safety Check. Az a funkció, amivel az adott területen tartózkodó felhasználók jelezhetik szeretteik számára, hogy biztonságban vannak, nem esett bajuk.

A Facebook novemberben engedélyezte, hogy a felhasználók is bekapcsolhassák a Safety Checket. Ha egy területen belül sokan posztolnak egy adott incidensről (mondjuk földrengés kulcsszóval), akkor az automatikusan aktiválódik.

Jelen esetben azonban kiderült, hogy nem történt semmilyen robbantás, a felhasználók egy 2015-ös hírt kaptak fel és

oly sokan osztottak meg Facebookon, hogy az bekapcsolta a vészfunkciót.

A Facebook közleménye szerint egy megbízható külsős cég szofvere is megerősítette a robbantás hírét, ezért aktiválódott a Safety Check.

Álhír volt a bangkoki robbantás, alapja egy tavalyi petárdázás volt Forrás: Origo

A héten valójában egy tüntető kezdett "pingponglabdányi méretű" petárdákat dobálni egy bangkoki állami épületre, ennek kapcsán adódott a félreértés.

Beégett a Facebook

Az amerikai elnökválasztás után erősen kritizálni kezdték a Facebookot, amiért nem küzd elég hatékonyan a félrevezető álhírek ellen. A cég a jövőben külső cégek segítségét kéri majd a hírek hitelességének elbírálásához, ami a mostani esetet nézve szintén nem százszázalékos megoldás.

Ugyan senkinek nem esett baja, egy álhírnek komoly következményei lehetnek

egy olyan országban, amely a turizmusra támaszkodik. Egy lehetséges terrortámadás, vagy robbantás híre sokakat tántoríthat el az utazástól.