Megint blokkolták Törökországban a közösségi médiát

facebook logo
A Facebook is egyedi tartalmat akar adni felhasználóinak
Vágólapra másolva!
Átmenetileg ismét korlátozták a közösségi oldalakhoz való hozzáférést Törökországban, miután Ankarában meggyilkolták az orosz nagykövetet, Andrej Karlovot.
Vágólapra másolva!

Törökországban nem először fordul elő, hogy politikai események után a kormány digitális cenzúrával próbálja megakadályozni az információk áramlását. Az orosz nagykövet meggyilkolása után a török kormány 12 órán keresztül korlátozta az internetes szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a felhasználók nem érhettek el olyan közösségi oldalakat, mint a Twitter, vagy a Facebook.

Az ország internetes cenzúráját figyelő szervezet, a Turkey Blocks szerint helyi idő szerint este háromnegyed kilenctől látványosan akadozni kezdett a Facebook, a Twitter, a YouTube, és a Whatsapp, bár nem minden felhasználót érintett.

Az ország nemzeti TTNet netszolgáltató hálózatáról nem lehetett elérni az oldalakat, ez a kisebb szolgáltatókat nem érintette.

Számos közösségi oldal vált elérhetetlenné Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Sokszor nem arról van szó, hogy egy szolgáltató valamilyen okból kifolyólag nem tud eleget tenni a kormány kérésének, néha szándékosan áll ellen. A Turkcell szolgáltató egyszer már nemet a mondott a kormánynak egy korábbi eset kapcsán.

A török kormány korábban már többször is korlátozta a közösségi oldalakhoz való hozzáférést más politikai események után, hogy visszaszorítsa a politikai eseményekről való híradást, elkerülje a zavargásokat, és megakadályozza a tüntetések online szervezését.

2014-ben két hétre letiltották a Twittert, majd ugyanabban az évben és egy évvel később a választások idején is elvágták a hozzáférést. Legutóbb azután, hogy őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két társelnökét és kilenc parlamenti képviselőjét. Novemberben több helyen teljesen lekapcsolták az internetet, több mint hatmillió embert vágtak el a világhálótól.