Európában, Ázsiában és Amerikában is ugyanaz hiányzik

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint 2020-ra az EU IT-szektorában 900 ezer betöltetlen állás lesz. A helyzet hasonló Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is. Magyarországon 2015-ben 22 ezer informatikus hiányzott.
Vágólapra másolva!

Appverseny az Origón

Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-23. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

2015-ben a magyar informatikai munkaerőpiacon 22 ezer állás volt betöltetlen, derül ki az Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tanulmányából, ez a szám 2016-ra minden valószínűség szerint nagyobb lett, az IVSZ szerint

a munkaerőhiány exponenciálisan nő.

Magyarország az IT-szektorban tapasztalható munkaerőhiánnyal nem lóg ki a sorból, a helyzet szinte a világ minden részén hasonló.

Brüsszel 900 ezres hiányt vár 2020-ra

Ami Európát illeti, az Európai Bizottság már 2014-ben figyelmeztetett, hogy a szektorban munkaerőhiány van, az informatikai képzések kibocsátása nem tart lépést a munkaerőpiacon növekvő kereslettel. A bizottság becslése szerint 2020-ra 900 ezer informatikus hiányozhat Európában.

A bizottság szerint a kódolás napjaink írástudása,

ezért mindenkit arra biztatott, hogy tanuljon meg programozni.

Az USA-ban is kevés a programozó

Az Egyesült Államokban is hiány van mérnökökből, különösen programozókból. Hadi és Ali Partovi ezért létre is hozták a Code.org nonprofit szervezetet a programozási ismeretek és az informatikaoktatás népszerűsítésére.

2013-ban többek közt Bill Gatest, Mark Zuckerberget és will.i.am-et is összehozták egy reklámfilmbe.

A filmben a hírességek arról beszélnek, miért és hogyan kezdtek programozni, és figyelmeztetnek a szektorban tapasztalható munkaerőhiányra.

Az ázsiai programozók inkább menedzsernek mennek

A helyzet Ázsiában sem rózsás, bár az IVSZ szerint sokkal jobb, mint Magyarországon, Délkelet-Ázsiában a felsőoktatásba felvételizők 80 százaléka első helyen valamilyen informatikai képzést választ, Magyarországon az arány csak 6-8 százalék.

Szingapúrban nagyon sok IT-cég panaszkodik munkaerőhiányra, írja a Channelnewsasia.com. Különösen a kisebb vállalatok, amelyek nem tudnak versenyezni a nagyobbak kínálta bérekkel. Az informatikai végzettséggel rendelkezők közül sokan inkább menedzseri pályán indulnak el, mert

attól tartanak, hogy programozói állásból nem fognak tudni továbblépni.

Ausztráliában kevesebben tanulnak informatikát

Ausztráliában a Deloitte és az ausztrál computerszövetség 2015-ös vizsgálata arra jutott, hogy a 2000-es évek eleje óta jelentősen csökkent az informatikai végzettséget szerzők száma, pedig a kereslet irántuk nő. Előrejelzésük szerint 2017-re 100 ezer üres álláshely lesz az IT-szektorban.