Cserestandokat állít fel a Samsung a reptereken

samsung galaxy note 7
Október elején véget érhet a csereprogram
Vágólapra másolva!
Világszerte olyan standokat állít fel a forgalmas repülőtereken a Samsung, ahol az utasok leadhatják gyulladásveszélyes Galaxy Note7 készülékeiket.
Vágólapra másolva!

Tettek mezejére lép a Samsung, miután több légitársaság is megtiltotta utasainak, hogy felvigyék járataikra a gyulladásveszélyes Galaxy Note7 mobilokat.

A gyártó olyan standokat állít fel a forgalmas reptereken, ahol a telefonokat még utazás előtt le lehet adni. Az első kiszolgálópontok Dél-Koreában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban nyíltak meg.

A fülkéket még a biztonsági terminálok előtt helyezik el, veszélyes mobilt nem engednek bevinni. Ezeken a standokon a telefon leadása után másik Samsung eszközt kap a felhasználó, a különbözetet pedig visszafizetik. A telefonon tárolt

adatok átmentésében is segítenek a Samsung alkalmazottai.

Tilos felvinni a járatokra Forrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey

Mindezek biztonsági intézkedések: a visszahívás, és a forgalmazás leállításának ellenére is több mint egymilliárd veszélyes eszköz van még használatban az elemzők szerint.

Hongkong, Kína, Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea, Japán, Németország és Olaszország légitársaságai is kitiltották ezeket a modelleket a járatokról. Az államokban pedig szövetségi bűnténynek minősítik, ha valaki a tiltás ellenére is magával viszi a járatokra Note7 készülékét, akár 180 ezer dollár büntetést vagy börtönt is kaphat.

A légitársaságok óvintézkedése nem alaptalan: október elején evakuálni kellett a Southwest Airlines egyik repülőgépét, miután füst szállt fel egy kigyulladt Samsung készülékből. A 994-es járat 81 utassal tartott volna Baltimore-ba Louisville-ből, de már a felszállás előtt ki kellett üríteni. A készüléktulajdonos állítása szerint egy Galaxy Note7 volt nála.