Igazi szuperhőssé változtat az Intel szemüvege

daqri intel kiterjesztett valosag ar
Ipari használatra készült az AR-sisak
Vágólapra másolva!
A munkahelyekre szeretne betörni kiterjesztett valóság eszközével az Intel. A CES-en bemutatott okossisak az építkezéseket változtatja futurisztikus, high-tech játszótérré.
Vágólapra másolva!

Ipari használatra készült, kiterjesztett valóság-sisakot mutatott be az Intel. A Daqri Smart Helmet valójában egy sisakból és szemüvegből álló fejfedő, ami az építkezést egy kiterjesztett valóság térré változtatja.

A chipgyártó a Daqri nevű céggel közösen fejlesztette az eszközt, ami a legújabb Intel m7 processzort, és a RealSense 3D kamerát használja.

A HoloLenstől és a Google Glasstől eltérően

kimondottan ipari használatra fejlesztették,

és nem a hétköznapi feladatokhoz.

Az építkezéseken és gyárakban olyan módon könnyíti meg a dolgozó munkáját, hogy a környezetében látható objektumokról jelez ki különféle információkat, diagramokat és vázlatokat a kiterjesztett valóságban. Ez a problémák megoldását, javítást, építkezést segíti, a munkás kezét nem foglalják le a papíralapú kézikönyveket sem.

Ipari használatra szánták az AR-sisakot Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

A kütyü 360 fokos érzékelősorral követi a viselő mozgását is, és utasításokat ad ahhoz, hogyan hajtson végre egy adott feladatot.

Az eszköz már rendelhető, szállítása márciusban kezdődik. Mivel ipari felhasználásra tervezték, csomagokban vásárolható, valószínűleg darabonként 5000-15000 dollárért, azaz 1,5-4,5 millió forintért.

A RealSense az Intel reménysége

A kiterjesztett valóság az újabb terület, amely felé az Intel fordul a PC-s piac meghódítása után. A chipgyártó mostanság már drónok, és okos otthonok területén szeretné bebiztosítani helyét.

Ebben fő ütőkártyája a RealSense technológia, amit a 2014-es CES-en lepleztek le. A kamera különlegessége, hogy képes háromdimenziós elemek felismerésére, és különválasztására, ezért remekül kamatoztatható a drónfejlesztésben, a járművek navigációjában, laptopoknál a biometrikus azonosításban, vagy mobilnál a virtuális valóság kivetítésére.

Többek közt a deneverként repülő Asctec Fly robotkopter, és a Segwayjel közös deszka is ezt használja. A cég a Google-lel karöltve egy olyan telefonon is dolgozik, amely képes felismerni a teret és a különböző objektumokat.

A CES kütyüexpón kinn van az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!