Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A tévé lesz a lakás központja

Samsung 65 4K curve
Vágólapra másolva!
A tévé már nemcsak okos és szép, de az otthon irányítópultja is lehet a jövőben. Sőt, a játékkonzolt is kiválthatja még idén.
Vágólapra másolva!

A CES az év iránymutató kütyüexpója, itt mutatkoznak be a legújabb termékek és fejlesztések, és egyben meghatározza az idei trendeket. A tévék a legnagyobb gyártók bejelentései alapján az otthon irányítópultjává is válnak idén.

"A Samsung úgy tekint 2016-ra, mint az évre, amikor a televíziók válnak majd az otthonokban alkalmazott IoT-(dolgok internete) technológia központjává" - írta a dél-koreai gyártó a közleményében. Azaz

minden, hálózatra kapcsolt eszköz vezére a televízió lesz.

A Las Vegasban bemutatott SUHD-tévéken éppen ezért lesz egy úgynevezett IoT hub technológia, ez teszi majd lehetővé, hogy kütyüinket vezéreljük a lakásban.

Az új okostévék képesek lesznek irányítani több mint 200 eszközt és szenzort, köztük kamerákat, termosztátot, lámpákat. A felhasználó a SmartThings felületén tudja megnézni a beállításokat.

A külső gyártók távirányítóit válthatja ki az új Samsung kontroller Forrás: Origo

A vezérléshez pedig kap egy univerzális távirányítót, amivel nemcsak a tévét, a set-top-boxot vagy a médialejátszót, de

minden, a tévére csatlakozó eszközt tudja majd kapcsolgatni.

Hogy ez a szintén Tizen-alapú kütyü automatikusan jár-e majd a Samsung tévéihez, még nem tudni. Viszont így könnyen kiválthatja a külső cégek által gyártott távirányítókat.

Jobban is kell védeni

Az IoT-környezet növekedése nyomán, vagyis mivel egyre több eszköz fog hálózatra kapcsolódni, és ebben a tévé központi szerepet kap: komolyabb védelmet is igényel.

A dolgok internetének sikere múlhat azon, mennyire tudják megvédeni személyes adatainkat a gyártók.

A Tizen szoftvert futtató Samsung tévékhez egy háromrétegű biztonsági megoldást fejlesztett a cég, amely - mint ígérik - "nemcsak a jelenben, de a jövőben is képes lesz garantálni a felhasználók biztonságát és nyugalmát".

Egy ívelt, 4K-s Samsung okostévé Forrás: Origo

Az úgynevezett GAIA első védelmi pontja egy virtuális kerítés, amely biztonságos teret hoz létre a központi szolgáltatások működéséhez. Gyakorlatilag PIN-kóddal védik az olyan érzékeny adatokat, mint a bankkártyaadatok és a jelszavaink.

Másodsorban a GAIA kódolja a televízió és szerver közti kommunikációt. A kártevők elleni rendszer

észleli és blokkolja azokat a jogosulatlan programokat, melyek képesek a tévék meghekkelésére,

illetve bele tudnak nyúlni az okostévék operációs rendszerébe.

A harmadik védelmi háló hardveres megoldás. A Tizen tévészoftver két részre, egy fő- és egy biztonsági modulra van osztva, ezek védelme pedig külön-külön is biztosított. Az adatok hitelesítésére szolgáló kulcsot a chip tárolja.

Több mint eszköz

A játékok is a tévére költözhetnek: egyre többen törekednek arra, hogy a tévék felokosításával, illetve a set-top-boxok átalakításával kiváltsák a meglévő konzolokat is.

A Samsung idei okostévéin már több mint 400 streamelős és 100 letölthető játékot tesz elérhetővé.

A frissített Game szolgáltatásban olyan játékok lesznek elérhetőek, mint az Assassin’s Creed III, a Batman: Arkham Origins és a PSN Lego Movie. (Magyarországon jelenleg még csak a letölthető játékok érhetőek el, a streaming szolgáltatás nem.)

Ezzel is ugyanaz a cél: hogy a tévé több szórakoztatási lehetőséget biztosítson a sima műsorok és filmek nézésén túl.

Ez "egyfajta közvetlen válasz a felhasználók azon elvárására, hogy

a tévékészülék több legyen, mint egy eszköz,

amelyen tartalmak nézhetők" - mondta Jóngcsan Kim, a Samsung Visual Display üzletágának alelnöke.

A CES kütyüexpón kinn van az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik majd. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről