Ezeket a pokémonos térképeket még használhatja

Pokemon találkozó Városliget Pokepom GO
Pokepom GO találkozó a városligetben
Vágólapra másolva!
A Pokémon Go legutóbbi frissítése óta már nem férnek hozzá a külső fejlesztők pokétérképei a játék adatbázisához. Maradtak hát a közösségi alapon kitöltött térképek, cserébe viszont sikerült megoldani a játék szervereinek túlterheltségét. 
Vágólapra másolva!

Nemrég lelőtték a legnépszerűbbnek számító, PokéVision nevű pokémonkövető térképet, miután a Pokémon Gót fejlesztő Niantic csalásnak bélyegezte a segítő eszközök használatát. Ugyanígy eltűnt a Poké Radar, és számos más olyan térkép, amelyek könnyebbé tették a játékosok dolgát azzal, hogy

megmutatták, mely zsebszörnyeket hol lehet megtalálni.

A Niantic valójában letiltotta a külső fejlesztések hozzáférését a játék térképének adatbázishoz, így már csak a közösség által kitöltött térképekre támaszkodhatunk, amelyeken maguk a játékosok jelölik meg, hol bukkantak egy gymre, pokéstopra, vagy szörnyre.

A szerverek terheltsége jelentősen csökkent, miután letiltották a külső appok hozzáférését Forrás: Niantic

A hivatalos magyarázat a napokban érkezett egy blogposzt formájában, melyben a cég hosszasan taglalja, hogy valójában a szerverek terheltségén szerettek volna javítani.

A különféle pokémontérképek a Pokémon Go adatbázisából szipkázták ki az információkat, ami hozzájárult ahhoz, hogy

a szerverek felé sok kérést küldtek,

többek közt ezért is voltak azok rendkívül leterhelve a legutóbbi frissítés előtt.

Első alternatíva: PokéFind

Jelenleg a PokéFindot találják a játékosok a leghasznosabb appnak, szintén a pokémonok fellelhetőségét nézhetjük meg egy Google Térképeken alapuló háttéren. Igazán hasznossá teszi a fejlődési kalkulátora, amibe elég beírni a pokémon típusát és CP-jét, utána az kiszámol olyan statisztikákat, minthogy mennyi lesz a szörny átlagos, minimum és maximum CP-je a fejlesztések során.

A kalkulátor megbecsüli, mit lehet kihozni az adott zsebszörnyből Forrás: Origo

PokéWhere

Ez is egy közösségi alapon működő szolgáltatás, melynek egyedisége, hogy beleépítettek egy chatszolgáltatást, amelyen keresztül a játékosok beszélgethetnek is (bár mi magyar játékost nem találtunk online).

A játékosok maguk is felvihetik a térképre a megtalált gymeket, pokéstopokat, pokémonokat. Mi főleg előbbiek esetében találtuk hasznosnak, pokémonokat nem igazán mutatott a budapesti régióban.

Itt már elég sok pokéstopot felvittek Forrás: Origo

Trackemon és a többiek

A PokéVision utódjaként emlegetik a Reddit-felhasználói a Trackemont, ami szinte ugyanazokat a funkciókat tartogatja. Az utóbbi napokban viszont rendkívül túlterhelt, így lassabban működik, sok felhasználót már nem is tud kiszolgálni. Ez a helyzet a többi kisebb szolgáltatással, amerre vándorolnak a felhasználók.

A budapesti pokémonokat egybegyűjtő pokemap.hu sem működik már,

a legtöbb külföldi közösségi alapú térképen pedig javarészt üres a magyar régió.

A budapesti pokétérkép sem működik már Forrás: Origo

Visszatérhet a Nearby funkció

Mint látjuk, a lehetőségek korlátozottak, ráadásul a magyar felhasználók sok segítséget nem kapnak a szegényesen kitöltött térképektől.

A Niantic elárulta, hogy hamarosan visszatérhet a pokémonok távolságát jelző Nearby (Közelben) funkció, ami eddig hibásan működött. Annyira, hogy a legutóbbi frissítéssel el is távolították a félrevezetően működő lábnyomjelzéseket. A jövőben szeretnék működővé tenni, hogy a játékosoknak ne kelljen más alternatíva után nézniük.