Durván szívja az akksit a Google Chrome

google chrome
Sundar Pichai
Vágólapra másolva!
A Microsoft állítása szerint a Google Chrome böngésző 70 százalékkal több energiát fogyaszt, mint saját böngészőjük, az Edge.
Vágólapra másolva!

Érdekes tesztet végzett el a Microsoft, amelynek során azt vizsgálta, hogy az egyes böngészőknek mekkora az energiafogyasztása. Az első tesztet steril laborkörnyezetben hajtották végre, és automatizáltak olyan tipikus böngészős tevékenységeket, mint az új fülek megnyitása, görgetés, olvasgatás, videók lejátszása.

A második esetben azt vizsgálták, meddig bírja a laptop akkumulátora,

ha folyamatosan streamelt HD videókat játszanak le rajta.

Ezeket a teszteket lefuttatták egyforma típusú gépeken Google Chrome-mal, és Microsoft Edge-dzsel, Mozilla Firefox-szal, és Operával is.

A Chrome négy órán és 19 percen keresztül bírta a streamelt videós tesztet, míg a Microsoft Edge böngészőjével

hét óra és 22 percig tartott ki a laptop.

A laboros tesztek kimutatták, hogy a Chrome, Opera és a Firefox böngészők több energiát szívnak le, mint az Edge. A teszt eredménye szerint a Microsoft Edge-t használó PC:

  • 70 százalékkal tovább bírta, mint az a PC, amin Chrome volt
  • 43 százalékkal tovább bírta, mint az a PC, amin Firefox volt
  • 17 százalékkal tovább bírta, mint az a PC, amin Opera futott

A Microsoft kétségkívül az Edge használatára szeretné buzdítani a felhasználókat ezekkel az impozáns számokkal, ám nem véletlenül kevésbé népszerű az a többinél. Böngészős kiegészítőket például nem lehet telepíteni hozzá, ám ha minden igaz, a nyáron érkező Anniversary Update-tel ez is elérhetővé válik majd. A Microsoft emellett még több energiakímélő kiterjesztést ígér a frissítéssel.