10 év börtönt kapott a pusztító banki vírus készítője

kalózkodás, számítógép, hacker, feltörés, computer
Vágólapra másolva!
Összesen 24 és fél év börtönre ítélték azt a két férfi, akik a SpyEye nevű banki kártevő mögött állnak. A SpyEye világ egyik legpusztítóbb, bankokat célzó vírusa volt sokáig, és több mint egymilliárd dollár kárt okozott már a pénzügyi intézményeknek.
Vágólapra másolva!

Kilenc és fél év börtönbüntetést kapott Alekszandr Andrevics Panin, aki létrehozta és terjesztette a bankokat, pénzügyi intézeteket célzó SpyEye kártevőt – írja a Trend Micro biztonsági vállalat közleményében.

Az ítéletet nemrég született, a férfit 2013-ban tartóztatták le. Panin tettestársát, Hamza Bendelladj-t egy bangkoki repülőtéren vették őrizetbe 2013 januárjában, őt végül 15 évi börtönbüntetésre ítélték.

Tetemes károkat okozott a SpyEye Forrás: AFP

A SpyEye nevű malware először „ZeuS killer” néven bukkant fel, a bankokhoz és pénzügyi weboldalakhoz kapcsolódó felhasználói információkat szerezte meg. Emellett a fájlokat is képes elrejteni az áldozatok elől.

Az évek során számos verziója készült, de hatalmas fejlődés akkor volt megfigyelhető, mikor az eredeti alkotó, a "Slavik" és "Monstr" néven is ismert hacker átadta a forráskódot Paninnak.

A vírus hatalmas károkat okozott, egy Soldier nevű kiberbűnöző ezzel lopott

majdnem 3,2 millió dollárt mindössze fél év alatt.

Főleg felhasználóktól, de nagyvállalatoktól, amerikai kormányzati és katonai szervektől is lopott.

„Hazai áldozatokról nincs információnk, azonban fontos figyelembe venni, hogy az ilyen esetekkel kapcsolatban a Magyarországon működő vállalatoknak nincs bejelentési kötelezettségük, ilyen előírás csak az állami szervezetekre vonatkozik. Tehát előfordulhat, hogy volt hazai célpont is” – mondta el Bárány Zsolt, a Trend Micro szakértője.

Több iparági szereplő közt a Trend Micro vállalat is segített a kiberbűnözők elfogásában, nekik sikerült kideríteni a két kiberbűnöző személyazonosságát, majd az információkat átadták az amerikai szövetségi nyomozóirodának.