Harmincmilliárd forint ellopását akadályozták meg

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Öt év alatt több mint 200 ezer alkalommal verte vissza a banki trójaiak támadását egy vírusvédelmi technológia. Ezzel több mint 30 milliárd forint ellopását akadályozta meg.
Vágólapra másolva!

Egyre többen intézik pénzügyeiket az interneten keresztül, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan

növekszik az adathalász-támadások áldozatainak száma.

Magyar statisztikákról nincsenek adatok, de Németországban 2014-ben is már 7 ezer online bankoláshoz köthető adathalász (phishing) bűncselekmény történt, ez több mint 70 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Forrás: G Data

A G Data 2011-ben bemutatott, kifejezetten banki trójaiak ellen fejlesztett technológiája az elmúlt öt év során mintegy 200 ezer alkalommal fülelt le ilyen kártevőket működés közben, ezzel

több mint 30 milliárd forintos kártól óvva meg az ügyfeleket.

A BankGuard azt akadályozza meg, hogy egy külső folyamat adatokat lopjon el a böngészők hálózati könyvtáraiból, mielőtt azok titkosításra kerülnek. A program már nem azt vizsgálja, hogy pontosan milyen folyamat kér hozzáférést a böngészőhöz, hanem egyszerűen lezárja az internetkapcsolatot, ha bármilyen kód manipulálni akarja az adatokat.

Újabb és újabb vírusok

Erre azért van szükség, mert a kiberbűnözők nem egyetlen kártevővel operálnak, hanem a trójaiakból rendkívül sokféle változatot készítenek. Van olyan mutáció, amelyet célzottan juttatnak el egy kisebb hálózatba: egy adott vállalat vagy internetszolgáltató ügyfeleit megfertőzve.

Jelenleg percenként körülbelül egytucatnyi új kártékony kód (vírus) jelenik meg.

Forrás: G Data

Az adathalász-támadások 13,78 százaléka sikeres, derül ki a Google tanulmányából. A regisztrált kibertámadások által okozott kár átlagos mértékét 4 ezer euróra, átszámítva 1,248 millió forintra teszi a német szövetségi rendőrség kiberbűnözésről szóló beszámolója.

Mennyi az annyi?

Adott az a 200 ezer támadás, amit megelőztek. Ha nem lenne a BankGuard, akkor is csak a 13,78 százalékuk lett volna sikeres a Google statisztikái alapján. Számolva egy támadás által okozott kár átlagos mértékével:
200 000 x 0,1378 x 1,248 millió forint = 34 394 millió forint
Több mint 30 milliárd forintot spóroltak az ügyfeleknek.