Az Android miatt támadja az EU a Google-t

android marshmallow
Vágólapra másolva!
A Google-t az Android miatt támadja az EU. A panaszosok szerint visszaélt mobilpiaci részesedésével a keresőóriás. Ha igaznak bizonyul a vád, a büntetés a teljes magyar államadósság négyötöde is lehet.
Vágólapra másolva!

A Google tevékenységét már évek óta vizsgálja az Európai Bizottság. Több fronton is versenyellenes magatartással vádolják a keresőóriást.

Az Európai Unió versenyjogi hatósága tavaly indított hivatalos vizsgálatot, mivel a a versenytársak azt állították, a Google jogosulatlan előnyt szerez a keresőpiacon.

Sok az androidos mobil

A Bizottsághoz közeli források szerint a Google jövő héten kaphatja meg a panaszlistát, amely bizonyítékokkal alátámasztva összegezné, milyen versenyellenes megállapodásokat kötött a cég, és miként élt vissza a szoftverből adódó mobilpiaci fölényével. Vélhetően a válaszra is hónapokat kell majd várni.

A Google-nek a mobilpiacon nyolcvanszázalékos részesedése van,

az okostelefonok 80 százalékán Android operációs rendszere fut.

A panaszosok szerint ezzel él vissza a cég, s egyben sérti meg az európai versenyszabályokat.

Ugyanis csak akkor teszik lehetővé partnereik számára az Android ingyenes használatát, ha a Google saját alkalmazásait - többek közt a Térképet, a YouTube-ot és a Play áruházat - automatikusan telepítik, és előkelő helyre teszik a menüben.

SzoftverMobilpiaci részesedés (2015 Q4)
Android80,7%
iOS17,7%
Windows1,1%
Blackberry0,2%
Egyéb0,2%
Összes:100%

Ha a céget bűnösnek találják, akár

globális bevételének tíz százalékát fizetheti ki kártérítésként,

ami tavaly 74,5 milliárd dollár volt. Ez átszámítva 20,5 ezermilliárd forint, szemléltetésképp a teljes magyar államadósság négyötöde.