DNS-ben akar adatot tárolni a Microsoft

A traumák cukorbetegséget okoznak, a bántalmazás módosítja a DNS-t, Dr. Life
DNS molekula
Vágólapra másolva!
A Microsoft azt kutatja, miként lehetne adatot tárolni szintetikus DNS-ben. Egy gramm DNS körülbelül egy zetabájtnyi adatot tud tárolni, több száz évig.
Vágólapra másolva!

Tízmillió DNS-szálat vásárolt a Microsoft a Twist Bioscience nevű startup cégtől ahhoz, hogy kutathassa azt, miként lehetne adatot tárolni genetikai anyagban. Az eljárás forradalmasítaná az adattárolást: egy gramm DNS-nek rendkívül nagy az adatsűrűsége,

körülbelül egy zetabájt (egymilliárd terabájt) tárolására képes.

Emellett rendkívül erős a DNS-lánc szerkezete, ezért jó opció lehet a hosszútávú adattárolásra.

A kihívást jelenleg az adatírás és olvasás jelenti. Ehhez a Twist segítségét veszi igénybe a cég, akik már képesek adatsorokat DNS-láncokba kódolni, és szintetikus DNS-eseket előállítani. Ezek a műveletek azonban még rendkívül költségesek.

DNS molekula Forrás: Thinkstock

Zajlik a forradalom

A DNS-alapú adattárolás forradalmi lenne, holott már a mai hordozható tárolók is elképesztő szintre fejlődtek kapacitás és méret terén. A Samsung márciusban kezdte el szállítani rekordméretű SSD-jét, 15,36 terabájt fér el rajta. A Sandisk Extreme 510 SSD-je pedig ugyan még csak 480 gigabájtot bír el, de akkora, hogy belefér egy zsebbe.

A Southamptoni Egyetem kutatói is áttörő technológiát mutattak be februárban: egy ötdimenziós módszerrel kialakított diszket készítettek nanoüvegből. Az apró adathordozó 360 terabájtot tud tárolni, és akár ezer Celsius-fokot is elvisel.

190 fokon 13,8 milliárd évet bír ki a becslések szerint, szobahőmérsékleten viszont

gyakorlatilag örökké tart a virtuális élettartama.