Kiterjesztené hatalmát a külföldi PC-k felett az FBI

hacker
http://www.dreamstime.com/stock-photos-hacker-laptop-sunglasses-image31623353
Vágólapra másolva!
Egy olyan törvénymódosítást kezdeményezett az amerikai igazságügyi minisztérium, amellyel a szövetségi nyomozók szabadabban juthatnának be mások számítógépeibe.
Vágólapra másolva!

Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az amerikai igazságügy minisztérium az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának. Eszerint a bíróságok olyan házkutatási engedélyt bocsáthatnának ki, amellyel a hatóságoknak joguk lenne bármilyen számítógéphez hozzáférni, akár a tengerentúlon is.

A bíró jelenleg csak a hozzá tartozó körzetben bocsáthat ki házkutatási engedélyt, ami az adott államon belül érvényes. A módosítással a határok megszünnének, akár a tengerentúli számítógépeket is feltörhetnék a szövetségiek - elvileg.

A tengerentúlon is benézhetnének mások gépébe Forrás: Dreamstime

A Google és a civil jogvédő szervezetek aggodalmukat fejezték ki,

hogy a módosítással túlságosan is nagy szabadságot kapnának az amerikai Szövetségi Nyomozóirodának (FBI) ügynökei, ez pedig indokolatlan kutakodáshoz vezethet.

Az amerikai államok bűnügyi eljárásait szabályzó 41-es számú törvényt sokan vitatták az elmúlt hónapban az FBI gyermekpornó-ügye kapcsán. A virginiai és oklahomai szövetségi bíróságok semmisnek minősítették a hekkeléssel szerzett bizonyítékokat, mivel a feltört számítógépek az arra parancsot adó bíróságok hatáskörein túl voltak.

A módosítás elfogadásáról május elsején dönt az amerikai legfelsőbb bíróság. Ha rábólintanak, a kongresszus elé kerül.

Jogtalanul hekkeltek

Januárban pedig egy pornóoldal üzemeltetését vették át titokban az ügynökök, így próbálva meg lekapcsolni a sötét weben rejtőzködő, anonimitásba burkolózó bűnözőket.

A Playpen nevű oldal mögé bújva több ezer felhasználó IP-címét szerezték meg, majd több pedofilt is sikerült letartóztatniuk. Az egyik gyanúsított, Alex Levin védőügyvédje most éppen a jogszabályra hivatkozva kérte a bírót:

minősítse semmisnek a bizonyítékot.

Az ügyvéd kifogásolta, hogy a beavatkozásra nem volt érvényes engedélye a szövetségieknek. A helyi szabályozás ugyanis kimondja, hogy az ilyen jellegű hekkeléses műveletekhez kötelező a megyei legfelsőbb ügyész jóváhagyása, az FBI pedig csak alacsonyabb tisztviselőknek jelezte előre a műveletet. A bíró jóváhagyta a jogász kérését.