A Microsoft is nekiment az amerikai kormánynak

microsoft kirúgott emberek
(FILES)This July 16, 2014 file photo shows attendees as they watch a video presentation during the Microsoft Worldwide Partner Conference 2014 at the Verizon Center in Washington, DC. Microsoft is preparing a major new round of job cuts as part of chief Satya Nadella's plan to refocus the US tech giant, the New York Times reported July 8, 2015. The report, citing unnamed sources, gave no figures, but said the cuts would be on top of the 18,000 jobs eliminated last year as part of Microsoft's integration of the Nokia handset business. Microsoft had about 118,000 employees worldwide at the end of March, according to its website, with about half in the United States. AFP PHOTO / Saul LOEB
Vágólapra másolva!
Pert indított a Microsoft az amerikai Igazságügyi Minisztérium ellen, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a bűnüldözési szervek a felhasználók tudta nélkül vizsgálják elhőben tárolt adataikat. Újabb jelentős adatvédelmi vita van kibontakozóban, ezúttal a felhős adattárolás van a középpontban.
Vágólapra másolva!

A Microsoft beperelte az amerikai Igazságügyi Minisztériumot. A cég alkotmányellenesnek tartja azt, hogy a kormány azt szeretné tőlük kérni: hallgassák el, amikor a felhasználók felhőben tárolt adataikat vizsgálják.

A minisztérium 2014-ben kért engedélyt egy felhasználó Microsoft Hotmail fiókjának átvizsgálására, amikor a bíróság elutasította a hatóság azon kérését, hogy a Microsoft arról ne tájékoztathassa a felhasználót. Ezt az esetet használják fel precedensként a perelő redmondiak. A hasonló esetektől azért tart a Microsoft, mert az ügyfelek bizalma megrendülhet a felhős adattárolásban.

A Microsoft azt állítja a panaszban, hogy 2014 óta 5624 kérést kapott már a kormánytól adatszolgáltatásra, ebből 2576-szor kötelezték titoktartásra a céget. Az egyik problémát az jelenti, hogy a kötelezettségnek nincs határideje, így a cég nem tudja, hogy meddig kell titokban tartani a tényt - legrosszabb esetben sosem derül ki.

A Microsoft azt szeretné ezzel elérni, hogy a kormány deklarálja alkotmányellenesnek az 1986-os, elektronikus személyes adatok védelméről szóló törvény (ECPA) 2705(b) cikkelyét, ami túl nagy szabadságot ad a hatóságoknak ezen a téren. A gond, hogy bírósági végzéssel bármikor adatszolgáltatásra lehet kötelezni a céget, ami sok esetben titoktartási kötelezettséggel is jár.