Világrekordot döntöttek a britek letöltésben

internet sebesség forgalom letöltés
Vágólapra másolva!
Világrekordot állítottak fel brit tudósok: másodpercenként 1,1 terabites sebességgel töltöttek le. Mintha egy teljes évadnyi sorozat egy szempillantás alatt a gépére érne.
Vágólapra másolva!

Képzelje el, hogy a Trónok harca egy teljes évada letöltődik a gépére a másodperc töredék része alatt, ugyanígy a több mint 60 gigabájtot felemésztő GTA V videojáték egy szempillantás alatt letölt, és elindul.

Ezt a csíkot nem is látná Forrás: Origo

Ez az álom valósággá válhat: brit kutatók laboratóriumi körülmények között a szupergyors, másodpercenként 24 megabites netnél 50 ezerszer gyorsabb sebességet értek el - ezzel pedig

világrekordot döntöttek.

Az egyik legrégebbi londoni egyetem (UCL) csapata másodpercenként 1,1 terabites sebességgel töltött le, ez pedig az eddig mért legnagyobb adatátviteli sebesség.

30 megabitet vezetünk be

A kormány azt ígéri, Magyarországon 2018-2020-ban elérhető lesz minden háztartásban a másodpercenként harminc megabites sávszélességű internet. Az az 1,1 terabit körülbelül 1,1 millió megabit, vagyis több mint 38 ezerszer gyorsabb, mint a hazánkban pár év múlva mindenkinél elérhető internet sebessége.

Persze a különböző államok kormányai, és szolgáltatói mind más sebességet tűztek ki célul a következő 2-4 évre - a tendert elnyerő T-Systems és az Antenna Hungária például 100 megabites internettel látott el közel 400 magyarországi iskolát - ezek meg sem közelítik még a tudósok által elért sebességet.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a technológia az internethozzáférésben hozhat áttörést, hiszen gerinchálózatok esetén már rendelkezésre áll a terabites sebesség. A 2010-ben, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) által az oktatás és kutatás számára átadott hibrid hálózata már alkalmas akár 4 terabites átvitelre.

A hálózat nem alkalmas még rá

"A (brit) hálózat maximálisan másodpercenként 100 ezer megabites sebességet bír el jelenleg, de már dolgozunk egy olyan következő generációs rendszeren, amely képes lesz a másodpercenként 1 terabites forgalmat is kezelni" - közölte Dr. Robert Maher, vezető kutató.

Az egyre fejlődő szolgáltatások miatt

bővíteni kell a sávszélességet, hogy a hálózat ki tudja szolgálni a a felhasználók igényeit.

Gondoljunk akár csak a Netflixre, vagy egy drónra, ami élőben közvetítené a futballmeccs képét nagy felbontásban egy virtuális sisakba, az e-közszolgáltatásokra, az egyre növekvő felhőtárolásra, vagy a dolgok internetére (IoT) vagyis az egyre növekvő számú, egymással kommunikáló okoseszközök tömegére.

15 optikai kábelt használtak Forrás: Science Photo Library

A mostani rekordsebességet egy fogadó féllel, és 15 nagy kapacitású optikai kábellel érték el. Ez a szupercsatorna teszi lehetővé majd a jövőben, hogy nagyvárosok, országok, vagy

akár kontinensek között hatalmas mennyiségű adatot lehessen cirkulálni.

A brit csapat jelenleg azt vizsgálja, nagyobb távolságon is el tudják-e érni ezt a sebességet, és mennyire torzul az adatcsomag, ha többezer kilométert halad.