Az LG csúcsmobilja feladta a leckét

mwc2016 LG G5
Vágólapra másolva!
A fémházas LG G5 csúcsmobil több meglepetést rejt majd, mint gondolnánk: ez lesz az első moduláris okostelefon. Vásárolhatunk hozzá 360 fokos kamerát, és guruló házirobotot is.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután kettőkor tartotta bemutatóját az LG az idei Mobil Világkongresszus nulladik napján, ahol bemutatta a G5 csúcstelefont. A kiszivárgott hírek ugyan már sok mindent előrevetítettek, de legalább annyi meglepetéssel is készült a gyártó.

Immáron fémházban Forrás: LG

Azt már tudni lehetett, hogy a G5 "unibody", fémházas kialakítást kap, elsőként a G-szériában – ezzel felzárkózott a Samsung és az Apple felsőkategóriás készülkeihez. Egyedi vonása azonban, hogy a 2800 milliamperórás akkumulátort

egy gombnyomással ki lehet csúsztatni a készülék alján.

A hangerőgombok a vásárlók kérésére visszakerültek oldalra, az eddig megszokott hátlapi elhelyezés helyett. Hátul pihen az ujjlenyomatolvasó is, ami egyben a bekapcsológomb is.

A készülék alját ki lehet csúsztatni, itt pihen az akkumulátor is Forrás: LG

Játszótársakat is kapunk

A megoldásban azonban több minden rejlik, mint azt elsőre gondoltuk volna. A csúcsmobilok közül

elsőként lehet hozzá különféle kiegészítőket csatlakoztatni.

Az LG Friends név alatt több kiegészítő is érkezik majd hozzá, ebből kettőt mutatottak be az eseményen.

A kamerakiegészítő LG Cam Plus a fotózást hivatott megkönnyíteni, a DSLR fényképezők kezelhetőségével bővíti a telefont: van rajta exponáló, autófókusz, felvevőgomb. A másik a Hi-Fi Plus modul, ami az LG G5-öt egy Hi-Fi lejátszóvá alakítja.

Az LG G5 játszótársai Forrás: LG

Ezt tudja majd

Az nem volt titok, hogy a telefonban a Qualcomm Snapdragon 820-as chip lesz, és dupla hátlapi kamerát is kap. Hátul egy 16 és egy 8 megapixeles lencse lesz, így már 135 fokos fényképeket is lehet készíteni.

A specifikációk:

A specifikációk

Kijelző: 5,3 colos IPS LCD kijelző, 1440 x 2560 felbontás
Processzor: Snapdragon 820 chip
Memória: 4 gigabájt
Hátlapi kamera: dupla - 16 megapixel, 8 megapixel
Előlapi kamera: 8 megapixel
Akkumulátor: 2800 mAh
Tárhely: 32 gigabájt, micro SD-vel bővíthető
Operációs rendszer: Android 6.0.1 Marshmallow
Egyéb: ujjlenyomatolvasó, NFC chip, USB Type C

Az Always-On módról is beszélt bővebben a cég. Korábban már kiderült, hogy a kijelzőn akkor is látható marad az idő, dátum és egyes értesítések, ha a kijelző elalszik - mindez másodlagos kijelző nélkül, mindössze egy képernyőn.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy ez mennyire fogja szívni az üzemidőt, de a gyártó szerint

óránként csupán 0,8 százalékot szipkáznak le a mindig látszó információk.

VR, drónok, robotok

Ha mindez nem lett volna még elég, egy okostelefonokhoz készült virtuálisvalóság-headsetet is láthattunk. Összehajtható, 118 grammos könnyű kialakítású kütyü lesz, 1,88 colos IPS kijelzőjevel és 960x720 pixeles felbontással. A headset kompatibilis lesz Google Cardboarddal, és nem csak a 360 fokos YouTube-videókat élvezhetjük vele, de videojátékokat is.

Az LG saját VR-headsetje Forrás: LG

A telefonhoz egy 360 fokos kamerát is vehetünk majd, az LG 360 Camet. A kamera USB Type C porttal kapcsolódik a telefonhoz, és mivel nincs saját kijelzője, a telefonon keresztül láthatjuk a tartalmakat. A vele készült képek egyszerűen feltölthetők lesznek a Google Street View adatbázisába is.

A show végefelé láthattuk a Rolling Bot nevű kisrobotot is, aki az otthununkban gurulva készít felvételeket 8 megapixeles kamerájával, és amellett, hogy őrszemként viselkedik, a házi állatokkal is játszik. Wi-Fin keresztül vezérelhető, és távirányítóként is működik.

És ha már kütyük, a telefonhoz csatlakoztatható lesz egy

Smart Controller is, amivel könnyedén irányíthatunk drónokat.

A cég hivatalosan fogadja már az előrendeléseket az Egyesült Államokban, de az LG G5 árát még nem tudni. A készülék és a bemutatott kiegészítők április elején jelennek meg. Ezüst, arany, rózsaszín és titán árnyalatokban kerül majd a boltokba.

A MWC mobilexpón kinn van az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!