Az irodában maradhatnak a jövő asztronautái

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) finds himself stranded and alone on Mars, in THE MARTIAN.
Astronaut Mark Watney (Matt Damon) finds himself stranded and alone on Mars, in THE MARTIAN.
Vágólapra másolva!
A Microsoft és a NASA már több olyan projekten is dolgozik, ami átalakítaná az űrkutatást. A virtuális és kiterjesztett valóság eszközökkel a kutatók virtuális valóságban járhatják majd be a Mars felszínét, és hologramként tervezhetik a jövő marsjáróit. Ezek a szerkentyűk már 360 fokos kamerákkal fognak leszállni a vörös bolygóra.
Vágólapra másolva!

Míg mi izgatottan várjuk, hogy elérhető áron jussunk hozzá egy újgenerációs virtuálisvalóság-eszközhöz, a kutatók a Földön kívülre viszik a forradalmat. Arról már egy éve hallhattunk, hogy a NASA és a Microsoft együttműködésre lépett a Sidekick projekt keretén belül, amiről most bővebben is mesélt a cég a Vision Summit rendezvényen.

A projekt keretében többek közt azt tesztelné a NASA, mennyire lesz gyorsabb és hatékonyabb a munka, ha

a Földről irányító tudósok a képernyőn figyelik azt, amit az asztronauták látnak.

A kiterjesztett és virtuálisvalóság-eszközök valódi ereje az lenne, hogy hihetetlenül felgyorsítanák az űrkutatást, az űrhajók fejlesztését, az asztronauták pedig digitális asszisztensekkel fedezhetnék fel a bolygókat. Még az sem kizárt, hogy egyszer majd az otthonunkból nézünk körbe a Marson.

Hologramban az univerzum

A kutatók már dolgoznak azon, hogy egyaránt kihasználják a virtuális, és a kiterjesztett valóság által nyújtott előnyöket. A kulcs a 3D-s vizualizációk készítése lenne, amit a Microsoft HoloLensszel képesek lennének hologramok formájában kivetíteni és nézni.

A telenauta az irodában dolgozik Forrás: Microsoft

Ez hatalmas segítség lenne a tervezésben: ahelyett, hogy várni kellene egy új marsjáró vagy űrhajó alkatrészeinek legyártására,

már elkészülése előtt megvizsgálhatnák a lehetséges tervezési problémákat.

A méretezhető hologramokat körbe lehet majd járni, így olyan külső szemszögből vizsgálhatják majd meg a tervezendő eszközt, ahogyan eddig azt nem tudták. Azt ráadásul rétegeire is bonthatnák, így jobban átlátnák annak működését.

A telenauta otthon van a Marson

A Microsoft szerint a jövőben nem csak asztronauták lesznek, hanem úgynevezett telenautákká is válhatunk. Míg az asztronauták valójában bejárják az adott bolygót,

a telenauták egy virtuálisvalóság-eszközzel néznek körbe a Marson – akár az irodájukból.

Ennek megvalósításához kezdték el fejleszteni az OnSight nevű szoftvert, ami a marsjárók által szerzett adatokból készít 3D-s szimulációkat a marsi környezetről, a tudósok ebben a virtuális térben találkozhatnak egymással.

A kutatók eddig számítógép képernyőjén keresztül vizsgálták a Marsot, és a felvételek alapján próbáltak következtetéseket levonni. A 3D-s nézetnek köszönhetően sokkal egyszerűbben

értelmezhetik majd a térbeli viszonyokat is.

Ehhez felhasználnak továbbá műholdas felvételeket is, a NASA rengeteg fotót gyűjtene a minél részletgazdagabb szimulációhoz.

Az OnSightot még idén elkezdik tesztelni a kutatók.

Egy kép az OnSight szoftverrel Forrás: NASA

Norris nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy évtizedek múlva akár a hétköznapi ember is megtapasztalhassa ezt a fajta virtuálisvalóság-élményt,

és mindenki virtuális asztronautává váljon (azaz telenautává).

Ehhez először persze először az kell, hogy az első ember is sikeresen eljusson a vörös bolygóra. Addig is: megnézhetjük magunknak a Curiosity által készített 360 fokos interaktív panorámafotót a vörös bolygó homokdűnéiről.

A marsjáró 2011-ben indult el útjára, még azelőtt, hogy elkezdődött volna a VR-őrület. Most már biztosra vehető, hogy a jövő szerkentyűi valószínűleg már 360 fokos kamerákkal felszerelve indulnak útnak a VR-képek és videók miatt, és virtuális valósággá válik az űrutazás is.