A jelszó, mint a fehérnemű, cseréld gyakran!

kaspersky vírus fehérnemű ruha
Vágólapra másolva!
Bár egyre többen vagyunk tisztában a kockázatokkal, mégis a hackerek kezére játszuk adatainkat a gondatlan hozzáállással. De létezik gyors és kényelmes megoldás, ami biztonságot nyújt? 
Vágólapra másolva!

Hétből egy felhasználó ugyanazt a jelszót használja az összes fiókjához, s csak kicsit több mint harmaduk (38%) hoz létre erős jelszavakat, ezzel pedig

azt kockáztatják, hogy egyszerre több fiókból is könnyedén ellopják adataikat

- derült ki Kaspersky Lab felméréséből.

A kockázati szint ráadásul akkor sem alacsonyabb, ha néhány jelszót használnak a sok-sok fiókhoz (36%), vagy ugyanannak a jelszónak a különféle változatait (12%).

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a felhasználók tizede olyan jelszót használ, ami kevesebb mint nyolc karakter hosszúságú, míg 12 százalék meg sem próbálja bonyolultabbá tenni a jelszavát például nagy- és kisbetűk, számok, és egyéb speciális karakterek (@&#) használatával.

Magas kockázatnak vagyok jómagam is kitéve Forrás: Origo

A válaszadók több mint fele (57%) papíron, telefonon, számítógépen szöveges fájlban, vagy a böngészőben tárolja jelszavait. Ha a program felajánlja az automatikus mentést, több mint harmaduk (36%) el is fogadja azt. Ezzel az a probléma, hogy ha egy kiberbűnöző, vagy tisztességtelen kolléga, ismerős átveszi az adott készülék felett az irányítást,

rögtön minden fiókhoz, adathoz és beszélgetéshez hozzáfér.

Nem tárolok bizalmas információt a gépen - a legtöbben így magyarázzák a döntést. A felhasználók mintegy harmada (27%) nincs tudatában, a jelszavak és felhasználónevek önmagukban is a hackerek kedvenc célpontjai.

A legtöbben inkább odaadják a jelszót, mint hogy fehérnemű nélkül járkáljanak Forrás: Kaspersky

A válaszadók háromnegyede (73%) inkább adná meg jelszavát, mint hogy fehérnemű nélkül kelljen az utcára menniük. "A jelszó olyan mint a fehérnemű: ne oszd meg senkivel, cseréld gyakran, a sokrétűség fontos" - szerepelt a vírusirtós cég kampányában.

A hanyag hozzáállás miatt

csak az elmúlt egy évben a megkérdezett felhasználók negyedének törték fel fiókját.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bár egyre többen vagyunk tisztában a kockázatokkal, nem ismerjük, hogy milyen gyors és kényelmes megoldások vannak, amik biztonságot nyújtanak. Ha arra gondolunk, hogy az adatokat titkosítani kéne, vagy a jelszót nem a böngészővel automatikusan menteni, már a macerát látjuk, és hogy erre időt kéne szánni, de mikor?

Szavazzon!

Ti milyen biztonsági megoldásokat használtok?