Mégsem lehetetlen Pókemberként mászni a falon

A csodálatos Pókember 2
Vágólapra másolva!
Még csak nemrég törte össze szívünket a brit tudósok kutatása, miszerint a gekkónál nagyobb állatok képtelenek falon mászni, a Stanford Egyetem már foltozgatja is azt. 2014 óta dolgoznak egy olyan tapadós anyagon, amivel ez mégis lehetséges.
Vágólapra másolva!

Brit kutatók nemrég megállapították, hogy egy gekkónál nagyobb állat képtelen lenne tapadós talppárnákkal sima, függőleges felületekre felmászni. Ehhez ugyanis lehetetlenül nagy lábakra lenne szüksége,

Pókembernek például 145-ös cipőt

kéne viselnie a valóságban.

Sokakat elkeserített az, hogy Pókemberré válni már csak ezért is lehetetlen biológiailag - az emberek kezében azonban ott van a technológia ütőkártyája. A Stanfordi Egyetem egy videóban emlékeztette a kutatókat arra, hogy ők már dolgoznak egy olyan, gekkószerűen használható tapadós anyagon, amivel az emberek is tudnak falon, sőt üvegen mászni.

Az egyetem kutatói a DARPA-val (Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege) közösen fejlesztettek ki egy különleges anyagot, amely akár egy üvegfalra tapadva is képes megtartani egy ember teljes tömegét.

Segítségével

a Pókemberhez hasonlóan lehet közlekedni a falon:

ezt a képességet az egyetem egyik kutatója, Elliot Hawkes a videóban is bemutatta.

A kifejlesztett anyag leginkább remek falmászó képességű gekkók talpára hasonlít, a gyík a tapadós lábával bármilyen falat meg tud mászni. A Guardian szerint mikroszkopikus méretű ékek biztosítják a tapadást, amelyek nyomás hatására kapcsolódnak az üvegfelülethez.

Persze korántsem a hétköznapi embereknek készül, hanem az amerikai katonáknak, akik ezzel válthatnák ki a köteleket és létrákat.