Megkezdte a kiskapuk felszámolását a Netflix

Netflix  daredevil
Vágólapra másolva!
Nem csak üres fenyegetőzés volt: a Netflix valóban elkezdte korlátozni a külföldi IP-címet használó előfizetőket.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában megkezdték a VPN szolgáltatások és unblockerek kiszűrését a Netflixen. Ez annyit jelent, hogy akik a szigetországban hamis IP-ről az amerikai Netflixet használják, most először hibaüzenetbe ütközhetnek, mely

arra szólítja fel őket, hogy saját címükkel próbálják újra a bejelentkezést.

A szolgáltatás még ebben a hónapban, a nemzetközi indulást követően jelentette be, hogy leszámol az ilyen kiskapuk lehetőségével.

Úgy néz ki, hogy nem vicceltek: pár felhasználó már észlelte, hogy nem engedi számukra a rendszer más ország tartalmainak nézését.

De miért akarnak más országba tartozni?

Köztudott tény, hogy a Netflix kínálata az Egyesült Államokban a legszélesebb. Múlt héten kiderült, hogy

Magyarországon például csak tizedét érjük el az online videotéka teljes tartalmának.

Ennek oka, hogy a cég nemzetközi szinten még nem rendelkezik olyan megállapodással a tartalomszolgáltatókkal, amilyennel az Egyesült Államokban, ezért bizonyos tartalmakat csak ott van joguk sugározni.

Jól látszik, hogy majdnem fele annyi műfaj szerepel a listán Forrás: Origo

Az is nehezíti a dolgot, hogy sok műsorhoz más cégeknek van kizárólagos sugárzási joga az egyes országokban. Bár a Netflix célja hivatalosan az, hogy minden országban ugyanaz a tartalom legyen elérhető, erre még sokat kell majd várni.

Addig is mindazoknak, akik a teljes felhozatalt akarták élvezni, nem maradt más lehetőségük, minthogy amerikainak adják ki magukat.

Amerikából jöttem…

A rendszert úgy lehet becsapni, ha valamilyen VPN-en, azaz valamilyen virtuális magánhálózaton, vagy proxy szerveren keresztül látogatja meg az oldalt. A hamis hálózati azonosítónak köszönhetően az oldal azt hiszi, hogy az Egyesült Államokban tartózkodunk: ha pedig előfizetők vagyunk, mindig jogosultak vagyunk elérni az adott ország tartalmait, akkor is, ha csak átutazóban vagyunk.

Így egy gombnyomásra elérhetjük a teljes amerikai kínálatot, holott mi csak a magyarra lennénk jogosultak.

A House of Cards itthon nem elérhető, mivel a terjesztés joga a Sonynál van Forrás: AFP/2013 Getty Images/Justin Sullivan

Ez az, ami a cég elmondása szerint rövidesen kivitelezhetetlen lesz, és mindenki csak azt nézheti, amit az adott országban engedélyeznek. Ez a döntés persze a tartalomszolgáltatók nyomására született meg, hiszen a Netflix szempontjából mindegy, mit nézünk, az előfizetési összeg ugyanaz.

A szolgáltatók szempontjából viszont ez gyakorlatilag lopásnak minősül, mivel a Netflix nem fizet külön az adott területen való sugárzásért.

Teljesen nem tudják megállítani

A szigorításokat tehát megkezdték, de végleges megoldást ez sem fog nyújtani. Szinte teljesen kivitelezhetetlen, hogy minden VPN-es megoldást felfüggesszen a Netflix,

csupán arra van lehetőségük, hogy megnehezítsék azoknak a dolgát, akik ilyen megoldást akarnak használni.

De ezzel ők is tisztában vannak: a végleges megoldás az lesz, amikor minden országban nagyjából ugyanaz a szolgáltatás lesz elérhető, és nem lesz többé érdemes a hálózati trükökkel szórakozni.

Addig is a cég mindent megtesz, hogy a tartalomszolgáltatók kevesebbet lihegjenek a nyakukban, a felhasználók és a VPN-szolgáltatók pedig mindent megtesznek azért, hogy továbbra is a teljes Netflix-tartalomhoz hozzáférjenek, országtól függetlenül.

Szavazzon!

Ön rendelkezik Netflix-előfizetéssel?