A wifinél százszor gyorsabb technológiát tesztelhet az Apple

apple logo fenyek
Lehet, hogy a következő iPhone már támogathatja a Li-Fit?
Vágólapra másolva!
Az iOS 9.1 mobiloperációs rendszer kódja arra utalhat, hogy a következő iPhone már támogathatja a Li-Fit, a fényalapú adatátviteli technológiát. Ez lehet a wifi utódja, ám még legalább két-három évet kell várni arra, hogy forgalomba kerüljön.
Vágólapra másolva!

Gyanús kódra bukkant egy fejlesztő az iOS 9.1-ben, ami arra utalhat, hogy az Apple már tesztelheti a Li-Fi nevű adatátviteli technológiát.

Az egyelőre még kísérleti fázisban lévő technológia különlegessége, hogy rádiófrekvencia helyett fénnyel kommunikál, hosszútávon

ez lehet a wifi utódja.

Ennek köszönhetően akár százszor gyorsabb, mint a mai wifi: laboratóriumi körülmények közt eléri a másodpercenként 224 gigabit adatátviteli sebességet.

Lehet, hogy a következő iPhone már támogatja a Li-Fit? Forrás: Imaginechina/Hu qingming - Imaginechina/Hu Qingming

Még évek kellenek hozzá

A technológiai feltalálója az Edinburghi Egyetem kutatója, Harald Haas, őt és a társkutatóit több befektető is támogatja. A Li-Fi még csak tavaly év végére jutott el olyan állapotba, hogy valós körülmények közt is tudják tesztelni, és

legalább még két-három évet kell várni

arra, hogy használhassuk.

Azt még nem tudni, hogy az Apple pontosan hogyan használhatná fel a technológiát, vagy hogy a támogatás beépülhet-e a híresztelt iPhone 7-be. Jelenleg egyetlen készülék sem használ még a piacon Li-Fit.

Egyik felhasználási módja lehet az, hogy egy szobán belül több eszköz kommunikációját gyorsítja meg, például egy iPhone és Apple TV közt. A gyors adatátviteli sebességnek köszönhetően másodpercek alatt lenne elküldhető több, nagyméretű film is iPhone-ról TV-re, így akár streamelésre is kiváló lenne.