Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Google bevásárolta magát az iOS-be

google kereső iphone
Egymilliárd dollárt fizetett a Google a riválisnak
Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollárt (durván 288 milliárd forintot) fizetett 2014-ben a Google azért, hogy alapértelmezett legyen keresője az iOS-es eszközökön. A keresésekből származó bevételen is osztozkodott az Apple-lel.
Vágólapra másolva!

Biztossá vált, hogy a Google és az Apple megegyezett abban, hogy az iOS-t futtató eszközön a Google legyen az alapértelmezett kereső. A keresőóriás nem kis összeget fizetett ezért:

egymilliárd dollárt (körülbelül 288 milliárd forint) csengetett

2014-ben a riválisnak a biztos helyért.

A bevételen is osztozkodtak

Mindez az Oracle és a Google közt zajló szabadalmi per jegyzőkönyvéből derült ki, a cégek eddig nem igazán dicsekedtek vele nyilvánosság előtt - jutott a Bloomberg tudomására.

A tárgyaláson az Oracle ügyvédje szivárogtatott ki érzékeny információkat, többek közt az is elhangzott, hogy egy másik szerződést is kötött a két cég a keresésekből származó bevételek elosztásáról, azt 34 százalékban határozták meg. Az viszont nem derült ki tisztán, hogy ez a Google zsebében maradó összeg, vagy hogy az Apple-nek járt belőle ennyi.

Milliárdokat hozott az Android

Ezt látva is nyilvánvaló, hogy a bár a Google Androidja magasan uralja a mobil operációs rendszerek piacát, próbálja mindenhol szem előtt tartani keresőjét,

még akkor is, ha a legnagyobb riválisnak fizet érte.

A két cég mobilos rendszerei magasan uralják a piacot, iOS és az Android van az okostelefonok 96 százalékán. Az Android tavaly 82,8 százalékot hasított ki az összes mobilkészülék tortájából, míg a második helyen trónoló iOS 13,9 százalékot tudhatott a magáénak.

Egymilliárd dollárt fizetett a Google a riválisnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

Az ügyvéd más érzékeny üzleti információkat is megszellőztetett. Elmondása szerint a Google összesen 22 milliárd dollárnyi tiszta hasznot szerzett az Android operációs rendszerrel 2005 óta.

A Google finoman szólva sem örült ennek. A cég kérelmezte, hogy a bíróság kezelje bizalmasan ezeket az adatokat, mert azok hatással lehetnek későbbi üzleteire.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről