13 ezer gigát bír el a rekordméretű SSD

fixstars ssd 13 tera
Többmillió forintba fog kerülni a többezernyi giga
Vágólapra másolva!
Majdnem négymillió forintba fog kerülni a világ eddigi legnagyobb SSD-je. Természetesen nem otthoni használatra tervezték, hanem adatközpontokba szánták.
Vágólapra másolva!

Rekordméretű SSD tárolót mutatott be a Fixstars: az SSD-13000M névre hallgató háttértáron 13 terabájt, azaz 13 ezer gigabájtnyi adat fér el. A gyártó neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly elsőnként adott ki 6 terabájtos SSD-t, ezzel megdöntve az addigi rekordot.

A 2,5 hüvelyk méretű hardver

jelenleg a legnagyobb tárolókapacitással rendelkező SSD a világon.

A cég ezzel együtt az eszköz 10 terabájtos változatát is bejelentette, ami a nagytestvérhez hasonló gyorsasággal falja majd a bájtokat.

Mindkét verzió 540 MB/s olvasási sebességre lesz képes, és akár 520 MB/s gyorsasággal írják az adatokat. Az SSD-be egy hőmérséklet-vezérlő rendszert is építettek, ami minimálisra csökkenti az esélyét annak, hogy a hő kárt tegyen a meghajtóban.

Többmillió forintba fog kerülni a többezernyi gigabájt Forrás: Fixstars

Az eszközt természetesen nem otthoni használatra, hanem adatközpontokba szánja a gyártó. Főleg a videostreamelő szolgáltatások, és a nagyfelbontású mozgóképek feldolgozását igénylő szolgáltatások hasznosíthatják.

Szállítása februárban kezdődik meg, csak a gyártótól lehet megvásárolni. Bár pontos árat még nem kapott, a cég szóvivője szerint gigabájtonként egy dollárral lehet számolni, így

összesen 13 ezer dollárba (majdnem 4 millió forint) kerülhet.