Vissza kell fognia magát az NSA-nek

mobiltelefon lehallgatás, egy férfi telefonál
Vágólapra másolva!
Immár nem hallgathatja le emberek millióinak telefonhívásait az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség. Az NSA szigorúan korlátozott módon folytathatja tovább hírszerzői tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Nyáron járt le az amerikai hazafias törvény (Patriot Act) 215-ös cikkelye, amely lehetővé tette a titkosszolgálatok számára, hogy emberek millióinak magánbeszélgetéseit hallgassák le, adatbázist építsenek a begyűjtött személyes adatokból, és így kutassanak potenciális gyanúsítottak után.

Az új rendelet ennek véget vet: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) november 29-től be kellett fejeznie a telefonhívások tömeges lehallgatását, és helyette más, kevésbé széleskörű módszert kell alkalmaznia.

Ez egyelőre csak a telefonokra vonatkozik.

A jövőben csak engedéllyel kérhetnek ki adatokat telekommunikációs cégektől, meghatározott személyekre vagy csoportokra vonatkozóan.

mobiltelefon lehallgatás, egy férfi telefonál Forrás: AFP/Téo Lannié

Az eddig gyűjtött adatokat az ügynökség még jövő év februárig tárolhatja, ezután meg kell semmisítenie azokat.

Mérföldkő

Az intézkedés az elmúlt évek eddigi legjelentősebb lépése annak érdekében, hogy visszafogják a 9/11-es terrortámadás óta elszabadult megfigyeléseket. A 2001-ben bevezetett, és idén júniusban lejárt Patriot Act sokak által kritizált cikkelye

14 éven keresztül tette lehetővé, hogy az amerikai titkosszolgálat emberek millióinak magánbeszélgetéseibe hallgasson bele,

és hozzon létre belőlük hatalmas adatbázist.

Ahogy a Washington Post korábban rámutatott: a Legfelsőbb Bíróság 36 éve kimondta, hogy a telefonbeszélgetések metaadatainak nincs alkotmányos védelme. Az, hogy az adatok kikéréséhez az NSA-nak bírósági engedélyre lesz szüksége, mindenképp

a tömeges megfigyelés elleni első lépésnek tekinthető.

Nehéz volt kivívni

Közel két és fél év telt el azóta, hogy Edward Snowden, az NSA egykori alkalmazottja lerántotta a leplet a hivatal módszereiről, és ezzel elindította az Egyesült Államok egyik legnagyobb kémbotrányát.

Edward Snowden leleplezése több mint két év alatt ért be Forrás: citizenfourfilm.com

Az NSA nemcsak átlagemberek telefonhívásait hallgatta le és tárolta el, de a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból kiderült: bizonyos állami vezetőkét is, például Angela Merkel német kancellárét.

A Fehér Ház vizsgálata is kimutatta, hogy a tömeges adatgyűjtésnek azonban nincs érzékelhető haszna a terrorizmus elleni harcban, és a merényletek megakadályozásában.