Ilyen lesz az iPhone 7, vagy legalábbis reméljük

iphone 6 plus apple top cimlap
A customer tries out an iPhone 6 Plus smartphone at an Apple store in Shanghai, China, 25 August 2015. A defective camera causing blurry pictures on the iPhone 6 Plus has lead Apple to announce it will replace affected iPhones free of charge. A batch of Apple iPhone 6 Plus smartphones are being affected by a bug, resulting in them taking blurry pictures, and prompting Apple to announce that it will replace the defective devices, according to CNN Money. The affected batches are those sold between September 2014 to January 2015, according to CNN Money. A defective component in the rear camera is causing the blurry pictures, Apple reports. The problem is with the iSight camera in the back of the phone, not the front facing camera, according to CNN Money. Apple has said that it will replace the phone's camera free of charge if the device is taking fuzzy photos, and if it falls into a certain set of serial numbers, according to the Huffington Post.
Vágólapra másolva!
Alig jelent meg az iPhone 6s, máris a hetes számmal ellátott, jövőre érkező modellről sutyorognak internetszerte. A források magasabb felbontást, vízállóságot, még kevesebb csatlakozót és szegélymentes kijelzőt emlegetnek, sőt szóba került egy újabb 4 colos iPhone kiadása is. A bemutató jövő ősszel várható, idő tehát, mint a tenger, az Apple cupertinói főhadiszállásán azonban évekre előre gondolkodnak, hisz ami ma menő, jövőre már nem lesz az.
Vágólapra másolva!

Az iPhone 6s jött, látott, és persze győzött, legalábbis ami a kasszákig tartó üzleti versenyt illeti. Újdonságok szempontjából azonban meglehetősen szűkösen mért az Apple marka: a nyomásérzékeny érintés, valamint az új operációs rendszer nem nevezhetők igazi forradalomnak, ahogy az erősebb alumíniumváz sem.

A felbontás maradt, a külalak szintén,

ahelyett pedig, hogy növelték volna a készülék üzemidejét, sikerült tovább csökkenteni egy, az előző modellénél kisebb akkumulátorral. Az ok? Kellett a hely a házban a vaskosabb kijelzőnek.

Az iPhone 6s óriási siker lett, igaz, a legnagyobb újdonságokat jövőre tartogatja az Apple Forrás: AFP/William West

De persze van itt még egy valószínű indok: az Apple kétévente mutat be igazán új készüléket, az azt követő s-széria pedig szinte mindig csak az előd hibáit, kritizált pontjait küszöböli ki. Az iPhone 4 esetében a vacak antennát, az 5-nél a gyengécske biztonsági beállításokat, a 6-nál pedig a sokszor emlegetett meghajlást.

A valódi, elemi újdonságok tehát az iPhone 7-re maradnak.

A készüléket még nem jelentette be az Apple, valószínűleg jövő őszig nem is fogja. Mégis vesszük a bátorságot, és iPhone 7-nek nevezzük, mert az eddigi szokást tekintve szinte biztosan így hívják majd, na meg legalább mindenkinek egyből világos, hogy egy teljesen új készülékről van szó.

A feltételezések földjén

Egy bejelentés előtt álló telefonról persze soha nem lehet tényeket közölni, legfeljebb feltételezéseket, pletykákat - azokkal viszont Dunát lehet rekeszteni. Bizony, már most, 2015 végén is: az olyan hatalmas cégek, mint az Apple, nem hónapokkal, hanem évekkel gondolkodnak előre, a terveiket pedig néha kifecsegik a dolgozók, hogy aztán az egész világ azon rágja a körmét, hogy vajon tényleg vízálló lesz-e az új iPhone.

Ezt már a 6-os szériáról is állították, sőt az 5-ös idején is felmerült - valószínű, hogy

a gyártó évek óta tervezi vízálló test bevezetését,

csak eddig valami miatt elhalasztották a dolgot. Sőt, már az iPhone 6s is kapott egy olyan gumikeretet, amin csak nehezen szivárog át a folyadék. Vízállónak még nem nevezhető, de erősebb esőben is nyugodtan a fülünkhöz tarthatjuk, nem kell félni, hogy baja esik a háromszázezres csodakütyünek.

Az idei iPhone még nem vízálló - nem baj, majd jövőre! Forrás: Origo

Az iPhone 7-ről kínai források állítják: teljesen új vázat kap, nem fémből, hanem víz- és porálló műanyagból készül, és sokkal erősebb lesz az elődjénél. Ezzel a lépéssel az Apple a Samsung és a Sony vizeire evezne (ugye értik), ezek a gyártók ugyanis évekkel ezelőtt

belecsaptak a pocsolyába, méghozzá képernyővel lefelé.

Korunk telefonjai többségében 30 percig bírják a vizet, illetve maximum egyméteres mélységbe vihetjük magunkkal őket. Hogy ezt felülmúlja-e az Apple, kérdéses, mivel viszont a cég eddig sem törődött a búvárkodást vagy vadvízi evezést preferáló felhasználókkal, a magunk részéről nem reménykedünk benne, hogy az iPhone 7-tel indulhatunk körbefotózni a Titanicot.

Nem lesz nagyobb az aksi

Már csak azért sem, mert a Titanic nagy, egy ilyen küldetés sokáig tart, az iPhone pedig nem arról híres, hogy hosszabb ideig bírja a megpróbáltatásokat. A 7-es készülékről sem hallani, hogy új aksit kap, sőt, kiszivárgott szabadalmi iratok alapján pont az ellenkezőjére következtetünk.

A cég ugyanis minden korábbinál vékonyabb iPhone-okat akar,

azaz még az is kész szerencse lesz, ha annyit bírnak az új mobilok, mint most. Mivel a 6s így is vastagabb lett a sima 6-osnál, ezért az Apple számára ez valószínűleg presztízskérdés.

Ha a külalaknál tartunk, fontos információ, hogy

az Apple elhagyná a mezei jack kimenetet,

csak a Lightning porton át, esetleg Bluetooth-on lehetne csatlakoztatni a fülhallgatót. Ez sem új történet, nagyon régóta riogatnak vele a különböző blogok és jól értesült személyek, ezúttal viszont indokot is mondanak: pont a vékonyság miatt kéne kivenni azt a fránya jacket.

Vele együtt a Home gomb is eltűnhet, legalábbis fizikai valójában. Az Apple az ujjlenyomat-olvasót is a kijelzőbe építené be, hogy az akár a teljes felületet uralhassa.

Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnnek a szegélyek:

amikor egy videó vagy kép full screenre vált, a telefon teljes egészében megjelenítőként funkcionál. Jól hangzik, igaz? Talán kicsit merészebb állítás, mint az eddigiek, viszont tényleg látványos újdonság lenne - olyasmi, amit az emberek elvárnak az iPhone 7-től. (Fent egy, a pletykát alapul vévő koncepcióvideó látható.)

Akár teljes képernyős lesz az iPhone 7, akár nem, az újfajta, LG által gyártott OLED-kijelző biztosnak tűnik, főleg az Apple Watch után, ami azonos típusú megjelenítőt kapott.

Majdnem biztos a magasabb felbontás is:

a sima iPhone 6 1334x750-es megjelenítője nagyon elavult, ideje fejest ugrani a full HD világába, évekkel az Apple konkurensei után. Ehhez persze erősebb vas dukál: a 3 gigabájt memória már most borítékolható, mint ahogy a jelenleginél még erősebb, hatmagos, 16 nanométeren gyártott A10-es processzor is.

Amikor az óriások találkoznak

Utóbbiba pedig talán az Intel is besegíthet, egyes információk szerint ugyanis a hatalmas chipgyártó készíti az iPhone 7 LTE modemegységeit. A jól értesült szivárogtatók ezer főt foglalkoztató divízióról beszélnek -

ez hatalmas embertömeg, jó eséllyel több készül ott egy modemnél.

Ráadásul az Apple akár azt is megteti, hogy mind a processzort, mind a modemet egyetlen egységbe ágyazza. Ezzel a húzással nemcsak gyorsabb lehetne a telefon, hanem energiatakarékosabb is, azaz ha tovább nem is bírná a strapát, annyi ideig simán lehetne használni, mint a 6s-t.

Az új IPhone egyik legfontosabb alkotóelemét az Intel készíti, ezer ember közreműködésével Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

A sok feltételes mód persze nem a véletlen műve,

az Apple folyamatosan azon dolgozik, hogy az emberek minél kevesebbet tudjanak az új készülékekről. Nemrég például leadtak egy rendelést hagyományos LCD-kijelzőkre: ez lehet a jele egy tradicionális képernyővel érkező iPhone-nak, vagy csak simán ügyes (és költséges) terelés.

Előbbi esetben sem kell azonban feltétlenül temetni a szép és erős iPhone 7-et, a legnagyobb Apple-guru szerint ugyanis a cég ismét kiad majd egy 4 colos változatot, ehhez pedig

jól jöhet az olcsóbb panel.

Hogy miért? Mert ez a kategória még mindig népszerű, a cég pedig nem akar lemaradni senkiről, épp elég baj nekik, hogy az Android sorra csapja le a kezükről az ázsiai piac szereplőit.

iPhone 7 Plus, iOS 10

Nemcsak kisebb, de nagyobb iPhone is lesz: a Plus-széria nem marad magára, helyette magasabb felbontású kijelzőt kap. A 2560x1440-es kijelző még pont határeset lehet hardver szempontjából, 4K-t viszont senki se várjon, már az új Xperiák esetében is bebizonyosodott, hogy egyelőre nincs értelme a dolognak.

Az iOS 10-nek nagyon sokat kell bizonyítania Forrás: AFP/Johannes Eisele

És hogy mit kapunk a 10-es iOS-ben? Nos, mindent:

az Apple szeretné közelebb hozni a mobilos és asztali platformokat, így valószínűleg a keresztül-kasul működő alkalmazások lesznek középpontban, talán egy kis dolgok internete szósszal nyakon öntve.

Vad feltételezésekbe nem bocsátkoznánk, ellenben a 10-es egy szép, kerek szám, ajánlott lenne megünnepelni valami izgalmas, álleejtős funkcióval.

Akármilyen is legyen azonban az iPhone 7, egy biztos:

megint minden rekordot meg fog dönteni, ezrek állnak majd sorban érte az éjszaka közepén, mert az Apple nagyon ért a rajongók nyelvén, és pontosan tudja, mivel lehet abszolút bepörgetni őket.