Ha kétszázezren megnézik a videót, megmarad az életem

jakub f kalóz arc
Vágólapra másolva!
Biztos önök is láttak már olyan vírusként terjedő üzenetet a Facebookon, miszerint ha összejön egy bizonyos mennyiségű megosztás vagy lájk, akkor valakinek, valamiért, valahol nagyon jó lesz. Vagy egy árva kap egy rakás pénzt, vagy egy rákos kisgyermeket gyógyítanak meg, esetleg otthontalan cicusok és kutyusok találnak gazdára. Eddig csak mosolyogtunk azokon, akik komolyan vették ezeket a spamként működő üzeneteket, a cseh bíróság azonban gondoskodott róla, hogy többé ne legyinthessünk ezekre az anyagokra csak úgy.
Vágólapra másolva!

Jakub F egy teljesen átlagos harmincas fickó, aki a családjával él, látszólag teljesen törvényes és nyugodt életet. De amikor eljön az este, a kedves Jakub vérszomjas gengszterré változik, aki az internetet használja minden idők legyszörnyűbb bűncselekményének elkövetésére:

kalózszoftvereket tölt le és terjeszt az interneten.

Oké, ezzel talán nem öl meg senkit, viszont olyan cégeknek okoz komoly anyagi kárt, mint a Microsoft, az HBO Europe, a Sony vagy a Twentieth Century Fox - ezek a vállalatok évtizedek óta csak azért dolgoznak lázasan, hogy a becsületes felhasználók élete szebb és jobb legyen, erre jön Jakub és jól beleköp a levesbe, kitolva önnel, velem, mindenkivel.

Jó fejek voltak

Még szerencse, hogy a netkommandó állandóan éber őrei figyelik a tevékenységét, és egy szép napon lerohanják a lakását, szeptemberben pedig értesítik jól megérdemelt büntetéséről: 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kap.

Ez azonban még nem minden. Az ügybe a legnagyobb nemzetközi szoftverjogvédő egyesület (BSA) is beszáll, és közli, hogy Jakub kénytelen lesz

65 millió forintos kártérítést kifizetni a fent említett mammutcégeknek.

Jakub persze elkeseredik, bűnbánón kérne bocsánatot, mondván: ennyi pénze nincs, a netbűnözéssel semmit sem keresett, messze nem akkora király ő, hogy 65 milliót csak úgy előhalásszon a párnája alól.

Ekkor csillanó fénysugárként világítanak rá a BSA szentjei: amennyiben készít egy videót arról, hogy mennyire nem éri meg a bűn útjára lépni, az anyagot pedig legalább 200 ezren megnézik a YouTube-on két hónapon belül, akkor egye fene, eltekintenek attól a 65 milliós büntetéstől. Sőt, talán Satya Nadella Microsoft-fejes is képes lesz nyugodtan aludni, és Hirai Kaz Sony-elnök is belenyugszik, hogy nem lesz 24 karátos aranyszövés a párnáján.

A videó elkészül, majd

annak rendje és módja szeint bejárja a közösségi médiát,

ahol természetesen összejön a szükséges nézettség: Jakub F megmenekül, mindenki boldog.

Windowst csórni bűn, értem?

Jakub F Csehország első elítélt szoftverbűnözője, a BSA pedig szándékosan alkudott meg vele. Ez a műbalhé ugyanis a szervezetnek is jól jön: a kalózkodás komoly probléma, ami ellen nagyon régóta képtelenek tenni a nagyvállalatok.

Pedig csak pár fájl megosztásáról volt szó Forrás: YouTube

Ezért amikor csak tudnak,

pszichológiai hadviseléshez folyamodnak

- a fenti (cseh nyelvű) videó is a kalózok lelkére próbál hatni, hisz jól mutatja, milyen rossz az, amikor valaki lebukik.

A férfi szerencséjére sokan együttéreztek vele, eddig több mint 400 ezren nézték meg a videót, így minden bizonnyal megmentették az irháját. Ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, a BSA vélhetően kivárja a kéthónapos ultimátum végét. Ez nagyon hosszú idő, addigra valószínűleg több millió kattintást hoz majd az anyag, a szervezet pedig örül, hisz egyre gigászibb embertömeg tanulja meg, hol a helye a szoftverek világában.

Kár, hogy mindezt úgy érik el, hogy

szerencsétlen Jakubot tulajdonképpen rászedik:

a 65 millió forintos tételt ugyanis csak a mammutcégeket képviselő BSA állapította meg, szó sem volt a cseh bíróság beleegyezéséről. Mi több, az állami szerv fel sem volt készülve ekkora összegre.

Esélyes, hogy visszautasították volna a BSA követelését, ezért hát a jogvédők a peres eljárás helyett a megfélemlítést választották: elmagyarázták Jakubnak, hogy most vagy beszáll ebbe a videóba és megspórolja a meghurcolást (ami nyilván nem igaz, hisz milliók ismerik meg az arcát - sok sikert a következő állásinterjúhoz, Jakub! - szerk.), vagy bizony mennek a bíróhoz, majd onnan fizetésképtelensége miatt a sittre.

Jakub épp megbánja tettét Forrás: YouTube

Kis halra játszani könnyű

Jakub remek alany egy efféle trükkhöz, hisz szemben a keményvonalas kiberbűnözőkkel, ő csak egy kis hal a kalózkodás világában. Még a BSA is elismerte, hogy nem anyagi haszonszerzés miatt lett belőle bűnöző. Csak azért töltötte fel a Windows 7-et és 8-at egyes fájlmegosztókra, mert:

- olvasható üzenete a kampány számára létrehozott weboldalon, amit egyébként egy cseh reklámcég készített el.

Emiatt viszont sokan hitték puszta reklámfogásnak a videót, a Telegraph azonban egy BSA-s szóvivőre hivatkozva megerősítette az anyag hitelességét. Az alku értelmében egy kisebb összeget Jakub így is kifizet a BSA-nak, a nagyjától viszont eltekintenek a jogvédők, pedig állításuk szerint:

csak a két operációs rendszer megosztása többmilliós kárt okozott nekik.

Ezt bizonyítani persze nagyon nehéz, főleg mert a letöltők egyáltalán nem potenciális vásárlók. Akik kalózmásolatot keresnek az interneten, valószínűleg soha nem vásárolnák meg az adott programot, legfeljebb más, szintén illegális, vagy esetleg ingyenes alternatívát keresnének - a Windows példájánál maradva mondjuk Linuxot telepítenének a gépre.

Visszafelé sült el

Akárhogy is,

Jakub F a kalózkodás új ikonjává vált,

a BSA terve pedig a közösségi médiában olvasható reakciók tanúsága szerint visszafelé sült el.

Sokan nem azért nézték végig a videót, mert egyetértettek a szervezet megalázó módszerével, hanem mert támogatni szerették volna a férfit, aki inkább áldozatnak, semmint bűnözőnek tűnik a szemükben.

- írja Jakub a weblapján, ez pedig úgy tűnik, igaz.

Jakub F a videóban Forrás: YouTube

Annak ellenére, hogy maga a kalózkodás soha nem törvényes vagy tisztességes, és még csak nem is szabadságharc vagy mozgalom, hanem

pusztán szükségmegoldás, esetleg nettó spúrság,

szóval mindezek ellenére azért belátható, hogy a "kis ember" vegzálása nem minden esetben juttatja eredményre a nagyvállalatokat.

A BSA megtehette volna, hogy bíróságra viszi az ügyet, majd egy adott összeg megfizetésére kötelezi a férfit, akkor viszont csak pár tízezer korona ütötte volna a cégek markát, ami mondjuk az HBO méretét tekintve nem több kávéautomatás aprópénznél. Ezzel a lépéssel viszont internetszerte száll a kőkemény üzenet.

Egy bibi van mindössze: ahelyett hogy jól megmutatná, csak

ellenszenvessé teszi magát a szervezet.

Elvégre a többi "kis ember" úgy érzi, vele is megtörténhet, hogy egy nap dollármilliárdos cégek ugranak a nyakába, majd jól befenyítik, hogy csináljon magából hülyét a neten, különben jön a többmilliós büntetés.

Hogy mi a tökéletes fegyver a kalózkodás ellen, senki sem tudja, az viszont biztos nem jó megoldás, hogy ha valakit nyilvánosan megalázunk, csak azért, mert megtehetjük.