Csalódást okozott az új Csillagok háborúja

star wars battlefront
Vágólapra másolva!
Igazi messiásként várták a rajongók a Star Wars Battlefront videojátékot. A Csillagok háborúja óriási űrcsatáit életre keltő szoftvernek azonban nagyobb lett a füstje, mint a lángja: egy darabig szórakoztató ugyan, de a kötelezőnél semmi többet nem hoz.
Vágólapra másolva!

Tíz évet kellett várnunk, hogy folytatást, vagyis inkább újragondolást kapjon a Star Wars Battlefront: a Csillagok háborúja világában játszó lövöldözős szoftver valójában egy háborús játék, csak éppen mindenki kedvenc mesevilágába kalauzol el.

Vannak itt óriási birodalmi lépegetők, űrhajók, de megjelenik

maga Luke Skywalker és Darth Vader is.

A Battlefront életre kelti a Csillagok háborúját Forrás: Electronic Arts

A fentiek igazából már önmagukban eladnak egy játékot, és a gond az, hogy ezt a kiadó, az Electronic Arts pontosan tudta: nem is erőltették meg magukat, hogy az elvártakon felül bármit belerakjanak a szoftverbe.

Csillagok online háborúja

Nagy felháborodást keltett, amikor kiderült, hogy a Star Wars Battlefrontból teljes egészében kispórolták az egyszemélyes játékot, vagyis a sztorit. Bár van egy offline is játszható küldetéses mód, amiben egy barátunkkal is lövöldözhetünk, ez olyannyira üres, unalmas és értéktelen, hogy nyugodtan elmondható:

a Battlefront stabil, online játékra alkalmas internetkapcsolat nélkül fabatkát sem ér.

Pedig az ára PC-re 14, konzolra 18 ezer forint, ami azért nem kevés pénz.

Ismerve a fejlesztők saját sorozatát, a Battlefieldet, engem annyira nem vágott földhöz az egyszemélyes mód hiánya. Világi spúrságnak tartom, és egyúttal óriási kihagyott ziccernek, de mivel tudtam, hogy a lényeg úgyis az interneten zajlik majd, úgy voltam vele: ha cserébe maradéktalanul kielégítő többjátékos módot kapunk, rossz szavam nem lesz.

Az ismerős karakterek itt vannak, de sztori nincs Forrás: Electronic Arts

A játék tehát a csoportos összecsapásokra lett kihegyezve, számos különféle játékmódban vethetjük bele magunkat az online űrcsatákba. Van itt egyszerű lövöldözés, birodalmi lépegetős akció, űrhajós csata, és még számtalan más variáció.

A módok sok mindenben eltérnek, egyesek egészen kevés (8-12) játékost eresztenek össze, míg másokban igazi gigászi, negyvenfős háborút vívhatunk. Ami egyezik mindenütt, hogy

a birodalmiak és a lázadók szövetsége csap össze a csatatéren.

Legtöbb esetben a filmből már ismert hősök, vagy a különféle járművek is segítségünkre vannak: ezek adják meg a Battlefront savát-borsát. Ha ugyanis kivesszük a képletből a pályán rohangászó Leia hercegnőt, az óriási (és a kevésbé óriási) lépegetőket és az űrhajókat, a játék hamar ellaposodik.

Kellenek az űrhajók és a hősök a Star Wars-hangulathoz Forrás: Electronic Arts

A fejlesztők minden tőlük telhetőt megtettek, de a lézerfegyverek és a képességek rendszere egyszerűen nem elég kiforrott, hogy a mai online lövöldözős piacon labdába rúgjon. Ha levetkőzzük a Star Wars-körítést,

a Battlefront a világon semmi egyedit és sajátot nem nyújt.

Éppen ezért egyedül azok a játékmódok működnek hosszabb távon is, amik erősen kihasználják az alapanyag nyújtotta lehetőségeket. Nem számít, hány óra telt el, amikor egy lépegetőt irányítva lőhettem a lázadók seregét, vagy Luke Skywalkerrel vívhattam fénykardpárbajt, a Battlefront egyszerűen nem tudott unalmassá válni.

Nincs mese, ez rablás

Pedig azért a hosszantartó szórakozás nem lett bebiztosítva. Az után, hogy kispórolták a játékból a sztorit, azt gondolnánk, cserébe vaskos tartalommal pakolták meg az online szegmenst.

A helyzet az, hogy nem:

a játék tartalma olyannyira szerény,

hogy csak hajszál híján nem lehet ráaggatni, hogy "pofátlanság" így árulni. A pályák, a megnyitható fegyverek és képességek száma igencsak limitált, és ez kiábrándító, ha már elméletileg erre koncentráltak a fejlesztők.

A pénzünket az Erővel sem vehetjük vissza Forrás: Electronic Arts

Mindezt könnyebben elnéznénk, ha éreznénk, hogy egyszerűen a fejlesztésre szánt időbe és forrásokba nem fért bele a további tartalom. Elég lenne folyamatosan csepegtetni az újabb pályákat és fegyvereket.

De amikor már a megjelenés hetében ráun az ember az összes bolygóra, és a főmenü felhívja a szíves figyelmét, hogy tizenezer forintokért kaphat újakat is, akkor kinyílik a bicska a zsebben. A legelvakultabb rajongó sem tudja nem észrevenni, hogy

nyíltan kiraboltak minket a forgalmazók a Star Wars névvel.

Az Electronic Artsnál tudták jól, hogy ezzel a körítéssel és tematikával, ebben az időzítésben (ugye épp közeleg a legújabb film) észbontóan sikeres lesz a Battlefront, így egyáltalán nem kell megerőltetniük magukat. A kezdeti eladási adatok alapján igazuk lett, amellett viszont nem lehet elmenni szó nélkül, hogy a játék a jelenlegi formájában egyszerűen nem éri meg az árát.

Megvalósításban páratlan

Pedig ha már megvettük, és belecsöppenünk az első küzdelembe, minden egyes porcikánk azért kiált, hogy örökké ott maradhassunk. A grafika valami észveszejtő, az egész szoftverpiacon párját ritkítja az ilyen szintű vizuális megvalósítás, nemhogy az internetes lövöldözős címek között.

A látvány önmagáért beszél Forrás: Electronic Arts

A dizájnt és a zenét tökéletesen eltalálták, eleinte biztosak leszünk abban, hogy ez pontosan az a Star Wars-világ, amit vártunk. Ez valójában így is van, csakhogy nem az egész galaxist kaptuk, csupán egy betekintőt, amit horrorárban mérnek ahhoz képest, amit nyújt.

Nem ezeket a droidokat kerestük

De ha túl tudunk lépni afelett, hogy a sötét pesti sikátorokban sem rabolnak ki minket olyan nyíltan, mint itt, akkor azért jól szórakozhatunk.

A hangulat Star Wars-rajongóknak mindenképpen kielégítő,

a látvány kimagasló, és szerencsére játékmódból is elég van.

Az viszont, hogy közel húszezer forintért alig kínálnak többet egy nagyra nőtt betekintőnél, egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy jó szívvel ajánljuk a Battlefrontot.

Ha lejjebb megy az ára, mindenképp érdemes tenni vele egy próbát, hiszen alapvetően szórakoztató. Addig viszont csak az elhivatott rajongóknak javasoljuk a vásárlást, akik bármi áron részt vennének a Csillagok háborújában.