Lelőtték az egyik legsikeresebb minidrón projektet

ZANO
Vágólapra másolva!
A támogatók még mindig nem kapták meg a júniusra ígért zsebdrónt, és valószínűleg már nem is fogják: a cég a felszámolás alatt áll.
Vágólapra másolva!

A Zano nevű mini drónt amolyan zsebkopternek szánták, amely bárhol, bárkiről légi fotót készít. Az eredeti tervek szerint már idén júniusban kapható lett volna, ám

a projekt csúnyán megbukott.

A Torquing Group közleményt adott ki a támogatók számára, miszerint a hitelezők az önkéntes felszámolás mellett döntöttek. Ennek értelmében a cég nem tesz ígéretet arra, hogy megjelölt időn belül vissza tudja fizetni adósságait.

A Zano minidrón egy iPhone mellett Forrás: ZANO

A bejelentés óta a cég honlapja is elérhetetlenné vált, ahogy a Twitter-oldalt sem töltik immár egy hónapja.

Egymilliárdot gyűjtöttek

Ez főként azért kellemetlen, mert Európa egyik legsikeresebb közösségi finanszírozású kampányaként több mint kétmillió fontot (átszámítva több mint egymilliárd forintot) sikerült összekalapozni a megvalósításra.

A projekt láthatóan döcögősen haladt:

a támogatók nem kapták meg a júniusra ígért drónokat, mindössze 600 drónt tudtak határidőre leszállítani a beígért 15 ezerből. A cég alapító-elnöke pedig múlt héten elhagyta a céget "egészségügyi problémákra és kibékíthetetlen ellentétekre" hivakozva.

Nem kapják vissza a pénzt?

A támogatók valószínűleg már nem fogják megkapni a minidrónt, és még az is kérdéses, hogy visszakapják-e a pénzüket. Főleg, hogy első körben a hitelezők kapják meg a jussukat, a támogatók befektetőnek minősülnek, így a lista alján szerepelnek az adósság rendezése során.

A Kickstarter felhasználási feltételeiben a következő szerepel: "Az alkotó kizárólag a projektben tett ígéreteinek teljesítéséért felelős. Ha az adott szerződés feltételei nem teljesülnek, a támogatók jogi útra terelhetik az ügyet.”