Inkább jelképes volt a francia bombázás Szíriában

raqqah airstrike bodies Syrian army Esed forces body bag ISIS 130 people killed Syrian warplanes ISIL SQUARE FORMAT
Füst száll fel Rakka felett egy légitámadás után
Vágólapra másolva!
A párizsi terrortámadás hatására rég nem látott összefogás tapasztalható a világ nagyhatalmai között. Kérdés, hogy ez mire elég? A Szíria elleni keményebb fellépés megakadályoz egy újabb csapást Európában?
Vágólapra másolva!

Régen látott egységet mutat a világ fontosabb országainak vezetői: a nemzetközi, határokat nem ismerő terrorizmus ellen csak a közös fellépés jelenthet megoldást.

Ám terroristákra vadászni nehéz.

Szimbólumnak csodaszép a Szíriához közeli vizekre tartó Charles De Gaulle (R91) nukleáris meghajtású repülőgép hordozó.

Inkább jelképes volt

A francia haditengerészet zászlóshajója a legnagyobb, nyugat-európai hadihajó és az egyetlen, atomreaktorokkal meghajtott hordozó, melyen nem csillagos-sávos amerikai lobogó leng.

Nagyvadra megyünk, nagy a puska is.

A párizsi terrortámadások után olvashattuk, hogy a francia légierő Rafale vadászbombázó repülőgépei 20 bombát dobtak le az Iszlám Állam (ISIS) fővárosának tekintett Rakka célpontjaira.

Füst száll fel Rakka felett egy légitámadás után Forrás: Anadolu Agency/Stringer

A 12 repülőgép támadása inkább egy újabb szimbólum, jelzés hazafelé, mint a nehezen megfogható, felderíthető és támadható terrorszervezet elleni hatékony csapásmérés. A francia védelmi minisztérium közlése szerint

az eddigi legnagyobb, Szíria felett végrehajtott francia légitámadásról volt szó.

A célpontok között szerepelt irányítóközpont, fegyver- és lőszerraktár, illetve kiképzőtábor is.

Árnyaltabb a kép

A képet kissé árnyalja, hogy az amerikai légierő és haditengerészet a legfrissebb adatok szerint november 12-ig bezárólag nem kevesebb mint 8125 légitámadást hajtott végre a térségben, 5321-et iraki, míg 2804-et szíriai területen lévő célpontok ellen.

Ehhez csapjuk hozzá a koalíciós partnerek - Ausztrália, Bahrein, Belgium, Dánia, Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország, Hollandia, Jordánia, Kanada, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Törökország - vadászbombázóinak bevetéseit: 1626 iraki és 146 szíriai bomba- és rakétatámadás jelezte eddig a közös munkát.

LÉGICSAPÁSOK SZÁMA Irak Szíria Összesen:
Egyesült Államok 3695 2658 6353
A koalíció többi tagja 1626 146 1772
A szövetség közösen 5321 2804 8125

Az amerikai védelmi tárca saját statisztikája szerint november 13-ig a légitámadásokkal 16075 célpontot semmisítettek meg. Nos, ehhez csak mérjük hozzá a „legnagyobb francia légitámadásban" ledobott 20 irányított bombát.

Bombákkal nem lehet építkezni

Bombákkal nem lehet hatékonyan visszafoglalni és megtartani az ISIS, vagy más terrorcsoportok által elfoglalt területeket. Bombákkal nem lehet államot építeni: közbiztonságot teremteni, vízvezetékekkel ivó- és öntözővizet juttatni a szír vagy iraki lakosságnak. Bombakráterből nem lesz elektromos távvezeték, sem működő bűnüldözés vagy kórház.

Márpedig nehéz elképzelni a terrorcsoportok legyőzését, de akár csak visszaszorítását is, úgy

ha nem történik radikális javulás a lakosság mindennapjaiban, életminőségében.

A terrocsoportok a nyomorban toboroznak Forrás: Anadolu Agency/Stringer

Legyen szó akár a klímaváltozás következményeiről (Szíria és a víz nélkül maradt földművesek), akár a rezsim megdöntése után régi sérelmeket megtorló, korrupt és elnyomó kormányzás (Núri al-Maliki siíta kormánya, Irak) eredményeiről.

A hétköznapi nyomor, szenvedés, a szétesett állam kiváló táptalaja marad a terrorszervezeteknek.

Ugyanakkor annak nyoma sincs, hogy a nyugati kormányok katonákkal, és euromilliárdokkal állnának neki a nemzetépítés fáradtságos, és európai mércével mérve igen ritkán eredményes (Afganisztán? Irak?) munkájának.

Közös a küzdelem

A légitámadásokkal kierőltetett győzelem minimális gondolkodással is nehezen elképzelhetőnek látszik. Ennél valamivel

több reménnyel kecsegtet a világ biztonságpolitikai „nagyhalainak” összefogása.

Régen láttunk olyat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának három állandó tagja is ugyanarról beszéljen, szinte egy időben: a nemzetközi terrorizmus elleni harcról.

Putyin, Hollande és Obama a célokban egyetértett Forrás: AFP/Regis Duvignau

Francois Hollande francia, Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a célokban egyetértett, s abban is, hogy

a harcot közösen kell folytatni.

Komoly eredménynek fogható fel a világ húsz gazdasági vezető hatalmának (G20) közös, kilenc pontos nyilatkozata, mely többek között elítél minden terrorcselekményt, közös harcot ígér a terrorizmussal, és az azt finanszírozó rendszerrel szemben.