Új iPhone nélkül is csinálhat mozgóképet

iphone 6s icentre
Az új iPhone 6s egy budapesti iCentre boltban
Vágólapra másolva!
Apptesztelős sorozatunk második részében megnéztük, egy új iPhone nélkül hogyan lehet mozgóképeket, folyamatosan ismétlődő, gifszerű felvételeket létrehozni.
Vágólapra másolva!

Mint tudjuk, egy kép többet mond ezer szónál. Ez a mondás sosem volt aktuálisabb, mint a modern korban, amikor minden ember zsebében ott lapul legalább egy olyan készülék, amivel akár fényképek ezreit képes elkészíteni.

Egyfajta őskori reneszánszként a mindennapi kommunikációban egyre gyakrabban képekkel operálunk írott szavak helyett.

Egész mondatokat képes helyettesíteni

az internetes kultúra egyik legnagyobb újítása: a mém.

A statikus fényképeknél pedig már csak a mozgóképek jobbak. Ugyan a Harry Potter világából ismert, önálló életet élő képek még nem léteznek, a régóta jelen lévő gifek már majdnem megközelítik őket.

És akkor az Apple piacra dobta az iPhone 6S és 6S Plus készülékeket, melyekkel a fényképkészítéskor a Live Photos funkció segítségével egyből animált képeket készíthetünk. A telefon az exponálás előtti, és utáni másfél másodpercet is rögzíti, így tudja bemozdítani a képet.

A fotó elkészülte előtt és után is rögzít pár másodpercet az iPhone Forrás: Apple

Az ötlet egyáltalán nem új, az okostelefonok már korábban is rendelkeztek hasonló funkciókkal, de ugye ha az almás cég bejelent valamit, azt hamarosan mindenki utánozni kezdi.

Pánikra annak sincs oka, akinek nem a legújabb Apple zászlóshajó jutott,

hiszen megfelelő applikációval minden megoldható.

Spun: profi vágóapp

Ilyen kiváló alkalmazás a héten debütált SPUN, ami a profi - időnként elég bonyolult - programokat kiváltva lehetővé teszi a felhasználónak, hogy képeket és videókat vágjanak egybe, és egy hatalmas adatbázisból válogatva pakolják tele animációkkal, effektekkel.

A saját kamera által készített felvételekből, vagy az internetről leszedett videókból így

bárki tud percek alatt saját mémet gyártani,

csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek. Az elkészült remekművek természetesen azonnal megoszthatóak a közösségi oldalakon.

Letölthető:
- Google Playbe jövőre érkezik
- App Store
(első körben az Egyesült Államokban)
Típus:ingyenes

Tarol a Boomerang

Itt van aztán a mobilos fotózás nagyágyúi, az Instagram fejlesztői, akik elkészítették a Boomerang nevű alkalmazást. Az app tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a Live Photos, egyszerű fényképezés helyett az alkalmazást elindítva egy 4 másodperces minivideót készít.

Persze ha feltöltjük Instagramra, végtelenített mozgókép lesz:

azt a bemozdult egyetlen másodpercet ismétli folytonosan.

Az app mind az előlapi, mind a hátlapi kamerával működik, így előre látható, ahogy a csücsörítős szelfik után a cuppanós csókok jelentik majd a legújabb trendet. A program tudása itt azonban véget is ér, a felület egyszerű: rögzítésen, és megosztáson kívül mást nem talál, aki letölti.

Letölthető:
- Google Play
- App Store
Típus:ingyenes

Giphy: mindenre ott egy gif

Az összes mammutcég ráállt a mozgóképekre, de talán egyik sem annyira, mint a Facebook. Azután, hogy Zuckerberg cége meghallgatta a felhasználók könyörgését, és végre engedélyezte a gifek megjelenését az üzenőfalakon, a Messenger csevegőapp kapott egy csomó kiegészítőt. (Top5 listánkat itt nézheti meg.)

Ilyen a világ egyik legnagyobb gif-adatbázisát tartalmazó Giphy.com applikációja, amely animált képek azonnali üzenetküldését teszi lehetővé.

A kiegészítő a chatablak alsó sávjából tölthető le, és indítható el. Rábökve válogathatunk a rengeteg gif között (filmek és sorozatok ismert jeleneteit találtjuk meg), de konkrét kifejezésekre is kereshetünk.

Letölthető:
- Google Play
- App Store
Típus:ingyenes

Vine: kettő az egyben

A másik közösségi óriás a Twitter is rendelkezik hasonló alkalmazással a Vine képében, ami

ötvözi a Boomerang és a Giphy tudását.

Egyrészt keresgélhetünk a többi felhasználó által feltöltött gifek között, másrészt elkészíthetjük sajátunkat is.

Ez esetben egy hat másodperces mozgóképet készíthetünk, amit utána az appon belül meg is vághatunk. A használat egyszerű: felül a kamera ikonra bökve kapjuk meg a kamera képét. A felvételt a képernyő nyomásával tudjuk indítani. Amíg nyomva tartjuk rögzít, de legfeljebb hat másodpercig.

Ha végeztünk, a jobb felső sarokban lévő fehér nyílra bökve feldolgozza a felvételt, és felajánlja a szerkesztést. Mentés után léphetünk tovább a jobb felső sarokban a megosztás funkcióra. Ha a közösségi oldalak mellől kivesszük a pipát, akkor tudjuk a telefonra menteni a videót.

Letölthető:
- Google Play
- App Store
Típus:ingyenes