Rasszisták adatait hozták nyilvánosságra

ku-klux-klan előadás
A member of the Ku Klux Klan dance ensemble rehearses for "Jerry Springer The Opera" at the Sydney Opera House on April 21, 2009. Following success in London and New York, the smash hit multi-award-winning production with an eight piece band and 21 actors and based on the Jerry Springer talk show, opens it's Australian season in Sydney from April 21-26. TOPSHOTS AFP PHOTO / Greg WOOD
Vágólapra másolva!
Ku-Klux-Klan szimpatizánsok személyes adatait hozta nyilvánosságra az Anonymous. A hacktivista csoport ezzel az akcióval ünnepelte november 5-t.
Vágólapra másolva!

Tegnap volt november 5., az Anonymous hacktivista csoport kedvenc napja, a Lőpor-összeeskövés 410. évfordulója.

Tudható volt, hogy a szervezet valami naggyal készül,

estére pedig ezer Ku-Klux-Klan (röviden KKK) szimpatizáns adatai kerültek fel az internetre.

Nem ajánlott a szélsőséges tartalmak megosztása vagy lájkolása Forrás: AFP/Greg Wood

A Ku-Klux-Klan egy amerikai fehér felsőbbrendűséget hirdető, szélsőséges, rasszista szervezet, nevéhez rengeteg erőszakos cselekmény köthető. Az Anonymous már tavaly is rúgott egyet a csoportba, akkor a KKK-hoz tartozó Twitter-fiókokat tört fel. Most viszont messzebbre ment, és

emberek nevét, közösségi média fiókját és egyéb adatát gyűjtötte össze.

Mindezt ráadásul különösebb hackelés nélkül: az Anonymous közleménye szerint egyszerűen csak körülnéztek Facebookon, Twitteren és Google+-on, olyan személyeket keresve, akik szélsőséges, KKK-hoz köthető tartalmakat lájkoltak vagy osztottak meg. Összeszedtek ezret, majd felírták és nyilvánosságra hozták.

És hogy miért a Klan volt a célpont?

A hacktivisták így protestálnak a rasszizmus ellen.

A KKK akkor került a látóterükbe ismét, amikor a veszélyes, titkos szervezet halálos fenyegetéseket tett azok felé, akik utcára vonultak egy fergusoni fekete fiú meggyilkolása miatt.

Az Anonymous nem tűri a rasszizmust Forrás: MTI/Marjai János

Az Anonymous egyébként nagyon forró talajra merészkedett, mert a hét elején már felkerült az internetre egy lista, rajta állítólagos KKK-tagokkal. Politikusok, köztisztviselők szerepeltek rajta, de kiderült, hogy hamis. A csoportnak tehát alaposan utána kellett néznie, hogy ne lőjenek luftot.

A névtelenek háborúja

Az Anonymous egy hackereket tömörítő aktivista csoport, kiterjedtsége globális, elsődleges célja pedig a korrupció felszámolása, az átláthatóság, és a mindenkori rendszerrel szembeni kritika megfogalmazása.

A tagok személyazonosságát maszkokkal védik,

így a publikus felszólalások alkalmával sem tudni, ki tagja az Anonymousnak és ki az, aki csak szimpatizál a csoport idealista elképzeléseivel. A szervezet világszerte híres megmozdulásairól és veszedelmes hackertámadásairól.