Szupermodern kutatóhajót építenek a britek

hajó pingvin
Az új jégtörő lesz a legmodernebb hajó
Vágólapra másolva!
Egy igazi modern jégtörő- és kutatóhajót építenek a britek a klímaváltozás jegyében. Ez lesz az első brit jégtörő, amin helikopter-leszállópálya is lesz.
Vágólapra másolva!

Az egyik legpatinásabb nagy-britanniai hajóépítő vállalat, a Cammell Laird nyerte el a jogot arra, hogy 200 millió angol fontért (átszámítva 87,5 milliárd forintért) az ország legmodernebb jégtörő- és kutatóhajóját építse meg.

Az új hajó építése 2016 őszén kezdődik meg a Birkenheard hajógyárban, és 2019-ben állhat szolgálatba.

A klímaváltozás jegyében

Az új hajóra nagy szüksége van leendő gazdájának, a Brit Sarkvidéki Társaságnak, hiszen a klímaváltozás következményei erősen érintik a sarkvidéki területeket is. Éppen ezért döntött a brit kormány még 2014 áprilisában a csúcstechnológiát jelentő új jégtörő építésének finanszírozásáról. A több mint egy esztendős verseny végén a 12 jelentkező közül a brit Cammell Laird örülhetett.

A hajó mind az Északi-, mind a Déli-sark területén üzemel majd.

A fedélzetén elhelyezett készletekkel legalább 60 napos utakat tud megtenni,

utánpótlás felvétele nélkül. A szállítókapacitást kihasználhatják a sarkvidéki brit kutatóállomások utánpótlására is.

Egy művész elképzelése, hogy fog kinézni a hajó Forrás: polarships

A hajó az előzetes tervek szerint 125 méter hosszú, 24 méter széles és 7 méter mély lesz. Képesnek kell lennie 1 méter vastag jégtakarón keresztül folyamatosan legalább 3 csomós (5,5 km/h) sebességgel haladni. Az optimális utazósebessége 13 csomó (24 km/h),

egy üzemanyag-feltöltéssel akár 35 ezer kilométert is megtehet.

A hajó legénysége 30 tengerész. A legmodernebb kutatólaboratóriumokkal is felszerelt jégtörőre 60 tudós és segítői férnek fel.

Drónok és helikopterek

Érdekesség, hogy ez lesz az első olyan brit sarkvidéki jégtörő, melyet helikopter-leszállóhellyel és hangárral látnak el. A hajóról két könnyű helikopter és távolról irányított felderítő helikopterek (drónok) is fel tudnak majd szállni.

A tudósok fegyvertárába távirányítású mini-tengeralattjárók, és a tengeráramlás változásait kihasználó, víz alatti "vitorlázógépek", azaz saját meghajtással nem rendelkező tenger alatti járművek is tartoznak majd.

Az új jégtörő lesz a legmodernebb sarkvidéki kutatóhajó Forrás: AFP/Andrew Peacock

A büszke brit mérnökök szerint a hajó neve elé a hagyományokhoz hűen RRS (Royal Research Ship, azaz Királyi Kutatóhajó) előnév kerül. Az új jégtörő lesz a világ legmodernebb, legjobban felszerelt sarkvidéki kutatóhajója.