Hasonlóval vádolják a Samsungot, mint a Volkswagent

Szamszungszpáj
Joe Stinziano, Eexecutive vice president, Samsung Electronics America introduces the new Samsung S UHD TV at the Samsung press conference at the 2015 Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada January 5, 2015. AFP PHOTO / ROBYN B
Vágólapra másolva!
Úgy néz ki, a világ egyik legnagyobb televíziógyártója, a Samsung háza táján is kirobbanóban van egy, a Volkswagenéhez hasonló botrány. A dél-koreai cég szintén azt használhatta ki, hogy a hivatalos méréseket zárt laboratóriumi körülmények között végzik.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen-botrányhoz kísértetiesen hasonló ügy robbanhat ki a Samsung bizonyos tévékészülékeivel kapcsolatban. Független laboratóriumi tesztek ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a Samsung egyes, Európában forgalmazott televíziói

kevesebb energiát fogyasztanak a hivatalos tesztek során, mint a való életben.

A mostani botrányok tükrében egyből felmerült a gyanú, hogy a Samsung a Volkswagenhez hasonlóan direkt úgy állította be készülékeit, hogy azok a szabályoknak megfelelően, a zárt laboratóriumi mérések során kedvezőbb eredményeket érjen el, mint a valóságban, egy átlagos használat során.

Nem biztos, hogy olyan energiatakarékosak, mint hittük Forrás: AFP/Robyn Beck

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy lehet-e csalni a hivatalos teszteken, illetve azt ígérte a szervezet: kezdeményezi az energiahatékonysági rendelet szigorítását. Utóbbi által szeretnék elkerülni, hogy a tévékben és más fogyasztási cikkekben elhelyezett funkciók, berendezések jobb eredményt tudjanak mutatni a valóságosnál.

Az EU számos tagállama ugyanis aggodalmának adott hangot a labortesztek kapcsán.

Az eltérő eredményeket a tévék úgynevezett Motion Lightning technológiája adta, a Samsung ugyanakkor tagadja, hogy ezt használva manipulálták volna a hivatalos energiahatékonysági labortesztek eredményeit.

"Nincs hasonlóság a Motion Lightning technológia és a Volkswagen motorjai között.

Épp ellenkezőleg, ez egy alapfunkció, ami csökkenti a fogyasztást abban az esetben, ha mozgást érzékel a képernyőn. Az energiahatékonysági tesztek során használt tartalmat ráadásul maga a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) állította össze" - mondta a Samsung szóvivője a Guardiannek.

Az EU által támogatott ComplianTV vizsgálatai ugyanakkor azt mutatták, hogy

a tesztvideók esetén sokkal drasztikusabban csökkent az energiafogyasztás, mint más tartalmak megtekintésekor.

A Motion Lightning feladata elvileg az lenne, hogy a tartalomnak megfelelően állítsa be a fényerőt - és ezáltal az energiafogyasztást. A hivatalos teszteken a technológia csökkentette mind a fényerőt, mind a tévé fogyasztását, például a felvett műsorok, filmek és élő adás gyors visszatekercselése során.

A való életben viszont nem csökkentette az energiafogyasztást, ez pedig magasabb fogyasztáshoz, áramszámlához vezet, és hozzájárul a magasabb szén-dioxid-kibocsátáshoz is.

Visszautasítják a vádakat

A Samsung Origónak küldött közleményében visszautasítja azon vádakat, miszerint a tévéiket úgy alakították volna ki, hogy megtévesztő eredményeket adjon az eszközök energiafogyasztásáról a hatósági laboratóriumi teszteken.

Mint fogalmaztak, a Motion Lighning nem csak a minőségellenőrő teszteken, de otthoni körülmények között is működik.

A tévé üzembe helyezésével automatikusan bekapcsol, és mindaddig bekapcsolva marad, amíg a vásárló a Standard módban kívánja használni a készüléket"

- írták.

A dél-koreai gyártó közölte, a Motion Lightning egyike azon megoldásaiknak, melyet azért fejlesztettek ki, hogy a tévék környezeti hatásait csökkentsék. Épp ezért büszkék ezen technológiákra, és a jövőben is további innovációra törekednek e téren.