Átalakul a Facebook: mozog, villog, vibrál

anim profile
Vágólapra másolva!
Ráfért már egy ráncfelvarrás a facebookos adatlapra: mozgó profilképek, emojik, matricák, szűrők és kiemelt fotók. Nézzük, mit tud majd az új profilunk!
Vágólapra másolva!

Átalakul a Facebook, a jövőben lehetőség lesz mozgóképet betenni profilképnek, így az olyan lesz, mint egy folytonosan ugráló-vibráló GIF-kép. Rá is fér egy ráncfelvarrás az adatlapra, hiszen míg a hírfolyam és az idővonal folyton alakul, a profiloldal rég változott.

Így mozognak a jövőbeli profilképek Forrás: Facebook

Pedig rengeteg információ látható már az adatlapon, s mindezt asztali gépen és mobilon ugyanúgy alakították ki. Csak míg a boxok PC-n szépen elosztva, a teljes képernyőt befedve láthatóak, addig okostelefonon egymás alá zsúfolódnak - görgetni pedig a felhasználó nem szeret.

No de milyen változások is jönnek?

  • Középre helyezik a profilképet az eddigi bal oldal helyett. Úgy ül majd a profil tetején, mint gyertya a tortán.
    Középre ugrik a profilkép Forrás: Facebook
  • Lesz egy rövid összefoglaló a kép alatt, ahol végre megjelennek az emojik, hiszen nem is kell többet tudni az emberről, mint hogy (L) \o/ <3 minderre lesz 101 karakterünk. lehet becenevet, hobbit, kedvenc ételt, szuperhőst, bármit odaírni magunkról.
  • A következő 5 kiemelt fotó lesz: ezt személyreszabhatjuk, aszerint mi számunkra a legfontosabb, de el is tűntethetjük, ha nem akarjuk ott látni képeinket. A Facebook állítása szerint a felhasználók épp úgy szeretik egy új ismerős képeit nézegetni, mint a közös ismerősöket.
  • A profilkép ezentúl nem csak statikus fotó lehet, de egy mozgó rövidfilm is, mint egy GIF. Ugyan a Facebook közlése szerint .gif fájltípust nem tölthetünk majd fel profilképnek, inkább olyasmi lesz ez, mint az Apple élő képek funkciója. Ennek lényege, hogy az iphone-ba épített kamera app a fotó készítése előtt és után is felvesz 1,5 másodpercet.
  • Jönnek az ideiglenes szűrők a profilképhez. A szivárványos képek megmutatták, hogy erre biztos szükség van. Ráadásul határidőt is megadhatunk, meddig szeretnénk a például halloweeni, karácsonyi vagy éppen szülinapi filtert fennhagyni a fotón, mielőtt visszaállna az eredeti kép.
Szeretjük a szűrőket, matricákat Forrás: Facebook

Az új funkciók ugyan asztali gépen ugyanúgy láthatóak lesznek, mint okostelefonon, ugyanakkor nem kérdés, hogy elsősorban a mobilos nézegetést teszik látványossá, átláthatóbbá.