A Windowst koppintja az Apple új rendszere

macbook 2015 spacegray köröm
Vágólapra másolva!
Megjelent az Apple asztali operációs rendszerének legújabb változata. Az OS X El Capitan újításait már több helyen láthattuk, a Macintosh felhasználóknak mégis érdemes frissíteni.
Vágólapra másolva!

Amit már az új OS X-szel töltött legelső percben észrevettem, hogy a számítógépem látványosan gyorsabb, mint azelőtt.

Egy 2011-es Macbook Prót használok, és a mai napig nincs problémám a sebességgel, de néhány alkalmazással gyakran előfordult, hogy majdnem fél perc alatt állt csak fel.

Ezzel a képpel fogadott az OS X El Capitan Forrás: Origo

A 10.11-es rendszeren már nincs ilyen,

az összes beépített app pillanatok alatt megnyílik.

A sebességnövekedés az új Metal fejlesztői rendszernek is köszönhető, melynek hála sokkal jobban együttműködik a fő- és a grafikus processzor.

Az appok nemcsak gyorsan futnak, de nagyon jól együtt is működnek egymással: képeket húzhatunk át a jegyzetekbe, de akár komplett weblapokat is bemásolhatunk dokumentumokba, mindössze annyival, hogy egyik ablakból a másikba húzzuk át őket.

Az egyik legjobb újítás azonban egyértelműen az iPhone-ról ismert gesztusok bevezetése volt

az alkalmazásokban: a levelezőben például két ujjal a kukába söpörhetjük a kéretlen leveleket.

Odaragadt a Facebook

A gyári alkalmazások közül a Safari kapta a leghasznosabb új funkciókat: ilyen például a rögzített lapok lehetősége, ami már régóta lehetséges más böngészőkön, mostantól pedig végre az Apple programjával is megtehetjük.

Persze az Origo is a bebetonozott lapok közé került Forrás: Origo

Ehhez igazából csak annyit kell tennünk, hogy az adott lapot a böngészősáv bal oldalára húzzuk, onnantól kezdve az mindig nyitva áll, és nem kell minden megnyitáskor külön előhozni. Én például egész biztos, hogy

soha többé nem nyitom meg külön lapon a Facebookot, az immáron örök helyet kapott a Safariban.

A Safarin kívül egyedül a Jegyzetek app érdemli meg, hogy külön szót emeljünk újításairól, hiszen ott gyakorlatilag egy új világ nyílt meg.

Mostantól ugyanis formázhatjuk a jegyzeteket, listákat állíthatunk össze bennük, és gyakorlatilag bármely alkalmazásból beleilleszthetünk képeket, hivatkozásokat, vagy ami tetszik. Nem esik le az állunk, de kényelmesebb és szabadabb használni, annyi biztos.

Jobbra munka, balra YouTube

Az ablakok elrendezése is egyszerűsödik az új rendszerben. Windowson már jó ideje elérhető, mostantól pedig OS X-en is van lehetőségünk osztott képernyőben használni alkalmazásokat. Persze nyilván sokan nem értik, miért jobb teljes képernyőben megosztva használni két alkalmazást, mintsem két külön ablakban.

Bal oldalon az Origót böngészem, a jobb oldalon e-mailt írok Forrás: Origo

A helyzet az, hogy teljes képernyős módban a tartalom sokkal jobban igazodik az elosztott felülethez, mint egyszerű ablakokban: egy félképernyős ablakban hiányosan láthatunk weblapokat, csak annyit érünk el belőle, amennyi épp az ablakban elfért. Így viszont

a tartalom széttagolódik, és minden képet láthatunk, minden szöveget elolvashatunk.

Megújult az ablakokat és a futó alkalmazásokat rendszerező Mission Control is: mostantól sokkal egyszerűbben rendelhetjük különféle képernyőkhöz az épp futó alkalmazásokat. Még azt is beállíthatjuk, mennyit foglaljon el az app az adott képernyőből.

Kényelmes és biztonságos, de ára van

A felhasználókat megosztó funkció is került az El Capitanba, ez pedig a System Integrity Protection, más néven rootless. Az újfajta védelem lényege, hogy még az adminisztrátoroknak sem enged hozzáférést a rendszervédett fájlokhoz és mappákhoz, és módosítani sem tudják azokat.

A futó alkalmazások kezelése sokkal egyszerűbb Forrás: Origo

Hiába van rendszergazdai hozzáférésünk, ha például bizonyos hálózati módosításokat próbálunk eszközölni, a kérést visszadobja.

A jó hír, hogy a funkció kikapcsolható, azonban aki el akarja kerülni az ezzel járó macerát (a Recovery menüt kell elérni, és Terminált előhívni), azoknak lehet érdemes várni a frissítéssel, amíg némileg tökéletesítik a működését.

Nem kell félni, nem fog fájni

Az El Capitan nem hozott óriási újításokat: már az is sokat elmondott az operációs rendszerről, hogy a bemutatón külön figyelmet kapott a gyors mozgatásra óriásira növő kurzor.

Az egyértelmű, hogy a rendszer

semmi olyan újdonságot nem mutat fel, amiért bárki most azonnal át akarna állni erre Windowsról.

Ami viszont változott, az csak előnyére: az OS X-et még jobban, még kényelmesebben lehet kezelni, pedig eddig sem volt sok nehézség vele. Ráadásul, mivel minden programmal kompatibilis, amivel a korábbi Yosemite is, még attól sem kell félni, hogy bármiben hiányt szenvedünk az új rendszerrel.

A legtöbb újításban a riválisok megelőzték az El Capitant, de aki aktív Macintosh-felhasználó, és nem gyakran kell, hogy rendszermódosításokat eszközöljön, annak gyakorlatilag semmi oka nincs rá, hogy ne frissítsen az OS X 10.11-re.

Az OS X El Capitan mindenki számára ingyenesen elérhető az Apple App Store-ból.