Idén sem okozott csalódást a Google

google nexusx telefon címlapon
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 29: The Google logo is displayed on the new Nexus 5X phone during a Google media event on September 29, 2015 in San Francisco, California. Google unveiled its 2015 smartphone lineup, the Nexus 5x and Nexus 6P, the new Chromecast and new Android 6.0 Marshmallow software features. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Lezajlott a Google szokásos őszi bemutatója. Leleplezték az új Nexus telefonokat, érkezik a cég mindent tudó tévés kütyüje, és persze a munkára kitalált táblagépek közé is be fog törni a gyártó. Az új Android is a küszöbön áll, igaz, a többség számára talán sosem lesz elérhető.
Vágólapra másolva!

A Google-nek muszáj volt leütnie az Apple Keynote által oly magasra dobott labdát, a cég pedig végül is sikerrel járt, ugyanis minden téren előrukkolt egy releváns, érdekes termékkel. Döbbenetes újdonság persze nem sok akadt, a legtöbb eszközt jó előre kiszivárogtatták a gyártóhoz közel álló források.

Nem Nexus, Nexusok

A Google idén két Nexus okostelefonnal is előállt. A nagyobb, Huawei által gyártott Nexus 6P a cég zászlóshajója, melyet már bemutattunk az Origón. Azok, akik kisebb és olcsóbb változatra vágynak,

az LG-féle Nexus 5X-szel kell beérjék.

A Nexus 5X elég klasszikus külsővel rendelkezik Forrás: AFP/Justin Sullivan

Egy 5,2 colos Full HD felbontású kijelzővel ellátott készülékről van szó, mely műanyag testet kapott, így nem túl elegáns, cserébe viszont többféle színben is kapható lesz. A mobilt a Qualcomm Snapdragon 808-as chipje hajtja, ami viszonylag erős processzornak mondható, többek között az LG G4-ben is ilyen főegység található.

Memóriából viszont csak 2 gigabájt jut, amely sok alkalmazásnak kevés ma már.

A főkamera 12,3 megapixeles, 4K videókat is rögzíthetünk vele, az előlapra pedig egy 5 megapixeles változat került. Háttértárból 16 vagy 32 gigabájt jut, bővíteni nem lehet a készüléket. Újdonság még az USB-C csatlakozó, valamint az ujjlenyomatolvasó. A telefon októberben érkezik, fedélzeten a legújabb Androiddal.

Az ár 380 dollárról indul, ami nagyjából 106 ezer forintot jelent.

Még cukrosabb a kis robot

És ha már Android: a 6.0-s Marshmallow nevű verzió jövő héten jelenik meg, első körben a Google saját telefonjaira és táblagépeire - a többi gyártónak magának kell gondoskodnia a frissítésről, pont, ahogy eddig is.

Az új operációs rendszer külseje nem hoz forradalmi átalakulást, a motorháztető alatt azonban komoly módosítások rejlenek.

A Google on Tap nevű funkció az eddigi Google Now virtuális asszisztens lehetőségeit bővíti tovább.

A Nexus 6P a Google csúcstelefonja, és természetesen Android 6.0-val érkezik Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az új szoftver az alkalmazások között is kereshet, így könnyebben találja meg a releváns programokat, válaszokat. Sőt, a rendszer folyamatosan monitorozza a felhasználói tevékenységet, és ennek megfelelően befolyásolja a szolgáltatott adatokat.

Így a telefon tulajdonosa elméletileg a számára legfontosabb információkkal szembesül.

A szintén újdonságnak számító, Doze névre keresztelt mód az akkumulátoridőn spórolhat úgy, hogy passzív állapotban lekapcsolja a telefont. Persze a készülék azonnal aktiválódik, ha hívás vagy üzenet érkezik, így a felhasználó semmiről sem marad le.

A biztonsági jogosultságok kiosztása is változik,

a 6.0-s Androidban egyenként megadható, hogy a letöltött alkalmazások mi mindenhez férjenek hozzá. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy az új Angry Birdsnek semmi köze az SMS-einkhez, akkor csak simán kikapcsoljuk a hozzáférését - ez persze apponként járhat bizonyos funkciók elvesztésével.

Retteghet a Microsoft

A Microsoft, úgy tűnik, divatot teremtett a Surface táblagépekkel, az Apple-féle iPad Pro után ugyanis a Google is bemutatta saját, az említett készülékhez nagyon hasonló tabletét.

A Pixel C nevű eszköz egy 10,2 colos, USB-C-vel felszerelt, Android 6.0-t futtató gép.

A Pixel C nevű táblagép a Goolge válasza a Surface-re és az iPad Próra Forrás: AFP/Justin Sullivan

A táblagép lelke az Nvidia Tegra X1-es processzora, melyet 3 gigabájt memória egészít ki. Háttértárból 32 vagy 64 gigabájt választható, 500, illetve 600 dolláros áron (140 ezer és 167 ezer forint). A Pixel C kijelzőjének felbontása 2560x1440 - ehhez már kell a kakaó, még szerencse, hogy

a hardver papíron igen erősnek tűnik.

Akárcsak a Surface és az iPad Pro, a Google készüléke is kap egy hivatalos billentyűzet-kiegészítőt. Ez 150 dollárral (42 ezer forint) dobja meg az árat, amely összeget a legtöbb vásárló minden bizonnyal kifizeti majd, lévén a munkára fejlesztett Pixel C klaviatúra nélkül csupán félkarú óriás.

Tévézni is a Google-lel fogunk

A Google saját tévéokosító kütyüje is új változatot kapott. A Chromecast 2.0, elődjével ellentétben, kör alakú, színes, és sokkal gyorsabbnak tűnik a korábbi modellnél. Utóbit egy Fast Play nevű funkcióval oldották meg a mérnökök.

Ez nagyjából annyit tesz, hogy amint bedugjuk az apró kis készüléket a tévé HDMI-portjába, az azonnal elindítja a szükséges appokat, és rögtön képes mondjuk betölteni egy tévésorozat-epizódot, melyet addig memóriában tárolt.

35 dollárba kerül majd a Chromecast 2.0,

ami nagyjából 10 ezer forintnak felel meg - ezért az összegért viszont minden kevésbé okos tévé felturbózhatóvá válik a segítségével.

A Chromecastra rá sem lehet ismerni Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ugyanennyit fizethetnek azok, akik a tévéjükön túl a hangrendszerüket is okossá szeretnék varázsolni. A Chromecast Audio nevű, a fenti eszközhöz nagyon hasonlító kis eszköz ugyanis pontosan erre jó: streamelheti a zenét az amúgy teljesen átlagos hangfalakra, és

támogatja a Play Zene, a Spotify, a Deezer és a BBC iPlayer szolgáltatásokat.

Csatlakozókból sima jacket, RCA-t és optikát nyújt az Audio, hálózati kommunikációra pedig wifi és Bluetooth van, mint lehetőség.

Okay, Google!

A Google felhozatala végül is hozta az elvárhatót, a cégnek idén sem kell szégyenkeznie. Az Apple-lel ellentétben ez a vállalat nem csak a saját maga gyártotta eszközökre támaszkodik (sőt, valójában nem is gyárt semmit, a telefonjait is külső cégek rakják össze), szóval az, hogy a házon belüli termékcsaládra is ekkora figyelmet fordít, szimpatikus lépés.

A telefonok csatáját évről-évre az Apple nyeri,

a munkahelyi tabletek háborúja azonban még új terület mindegyik gyártónak. Ráadásul a Microsoft még be sem mutatta az idei Surface-t - az lesz csak igazán érdekes, hogy a redmondiak mivel állnak ki az iPad Pro és a Pixel C ellen.