Milliókkal lóg az iskoláknak az Apple

iphone 6s kína címlapi kép
A customer uses her new smartphone during the release of the iPhone 6s at an Apple store in Shanghai on September 25, 2015. Apple launched the new iPhone 6s and iPhone 6s Plus on September 25 featuring 3D touch screen technology. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Az Apple használhatatlan iPadeket adott el az amerikai iskolásoknak. Pontosabban a gépek működtek, csak nem úgy, ahogy a tanárok szerették volna.
Vágólapra másolva!

Több hónapnyi elégedetlenség után 4,2 millió dollárt (1,17 milliárd forintot) készül visszafizetni az Apple a Los Angeles-i iskolákat képviselő egyesületnek. Már csak a szervezet tanácsának kell rábólintania az összegre.

Az iskolák 40 ezer iPadet vásároltak diákoknak és tanároknak.

Mindezt egy 1,3 milliárd dolláros (363 milliárd forint) oktatási program keretén belül tették.

A gyerekeknek nem volt elég jó az iPad Forrás: Origo

A készülékek egységárai tartalmazták az Apple hardverét és a Pearson nevű cég által fejlesztett oktatási szoftvereket is - az utóbbi csapnivalóan működött.

A panaszok szerint a programok használhatatlanok voltak,

ezért nem hogy a diákok, de a tanárok sem tudták kezelni a drágán megvett eszközöket. A hároméves szerződés első évében a Pearson ráadásul csak próbaverziókat biztosított, amelyek zsongtak a technikai hibáktól.

Bár a gond a Pearson szoftverében volt, a szerződést az Apple-lel kötötték, ezért

a gyártónak kell kicsengetnie az összeget

az alvállalkozója helyett. Bár ez valószínűleg aprópénz az Apple számára (a cég az előző negyedévet 10,7 milliárd nettó nyereséggel zárta), oktatási területen csökkent a céggel szembeni bizalom.

A Pearsonnal nemcsak az Apple járta meg, hanem a Lenovo is, amelynek végül nem kellett visszafizetnie semmit a 2,2 millió dollár (614 millió forint) értékben megvásárolt laptopokért.