Szinte minden gyanús e-mailt megnyitunk

internet notebook olvas facebook
Man staring at laptop computer
Vágólapra másolva!
Az internetezők sokszor nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel, és hajlamosak megnyitni a gyanús e-mailek csatolmányait is.
Vágólapra másolva!

Nem elég óvatosak az internetezők, ha kiberbiztonságról van szó - derült ki a Kaspersky Lab egy friss kutatásából. A legtöbb felhasználó nem méri fel jól a veszélyes webhelyeket, sőt,

teljesen nyilvánvaló víruslevelek csatolmányait is sokan hajlandók megnyitni.

A kutatók 16 ország felhasználóit kérték meg, hogy töltsenek ki egy tesztet, amelyben különböző weboldalakról kellett eldönteniük, hogy biztonságosak-e vagy sem. A megkérdezettek csupán 24 százaléka volt képes arra, hogy kizárólag megbízható weblapokat jelöljön meg.

Sokan meg sem nézik, mire kattintanak Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

A többség, 58 százalék csak veszélyes oldalakat jelölt meg biztonságosként.

Kiderült továbbá, hogy minden tízedik felhasználó hajlamos megnyitni az ismeretlen e-mailek ellenőrizhetetlen csatolmányait. Ezek között nagyon sokszor találhatók vírusos állományok - ilyen sikerességgel pedig nem csoda, hogy sok kiberbűnöző még most is erre a régi módszerre esküszik.

Kikapcsolják a védelmet

Ennél is ijesztőbb, hogy a válaszadók közel egyötöde hajlandó volt leállítani a számítógép biztonsági rendszerét, csak hogy feltelepítsen egy, a fenti forrásból származó szoftvert.

Azaz nem elég, hogy sokan simán letöltik a kártevőt, de még aktiválják is.

Az internetes védekezésben megfelelő vírusirtóval és rendszeresen frissített szoftverekkel igenis lehet eredményesnek lenni. Ugyanakkor a felhasználói odafigyelés, valamint a veszélyek felismerésének szükségessége minden védőszoftvernél fontosabb.