Két hét múlva itthon is vehet új iPhone-t

apple iphone 6s plus
The new Apple iPhone 6s Plus is displayed as it goes on sale in Sydney on September 25, 2015. Apple launched the new iPhone 6s and iPhone 6s Plus on September 25 featuring 3D touch screen technology. AFP PHOTO / William WEST
Vágólapra másolva!
Október 9-től kapható lesz a két új iPhone Magyarországon - tudta meg az Origo. Idén nem kell több hetet várni, míg a hazai boltokba kerül. A legolcsóbb típust körülbelül 250 munkaórával, azaz hatheti munkával össze is tudja spórolni, vagy mégsem?
Vágólapra másolva!

Ma 12 országban kezdték meg a szeptember 9-én bemutatott új iPhone-ok értékesítését. A sorok kígyóznak, de vajon érdemes Németországig vezetni - ahogy azt a debreceni Kiss Dávid is tette - hogy elsők között jussunk hozzá az Apple tepsimobiljaihoz?

Kivételesen azt mondanám: nem!

Ugyanis október 9-től Magyarországon is kapható lesz az iPhone 6s és 6s Plus

- ezt állítja az Apple folyamatait jól ismerő forrásunk. Hazánk második körös lett, így a tavalyi hosszú várakozással ellentétben már két héttel a nemzetközi start után az itthoni boltokban is megjelenik a telefon. A kiszivárgott információt a magyar mobilszolgáltatók egyelőre nem erősítették meg.

Tavaly csak október 31-én jutott a hazai üzletekbe az új iPhone-okból Forrás: AFP/William West

Tavaly csak október 31-én debütáltak itthon az iPhone-ok, több hetet kellett várni a szeptemberi bemutató után, cserébe már mindhárom operátor kínálatában megjelentek.

Minden évben Németország a cél

A magyar Apple-fanatikusok közül a legtöbben Németországba utaznak ki, hogy már elsőként kézbe vehessék az új iPhone-t. Van, aki saját magának veszi, de akad olyan is, mint a Londonban pole pozícióból induló Wiettchen Zoltán, aki saját vállalkozását szerette volna beindítani a 11 napos sátrazásból.
A magyar szervizesek nem a haszonért, hanem azért utaznak ki minden évben az elsők között beszerezni a készüléket, hogy minél hamarabb megismerhessék a készülék felépítését és alkatrészeit. Az Apple ugyanis hivatalosan nem szervizeli sem az iPadet, sem az iPhone-t, a javítási lehetőségeket a független szervizeknek maguknak kell kidolgozniuk.

Node mennyibe is fog kerülni? Az európai árakat átszámítva a legolcsóbb, 16 gigabájtos iPhone 6s is 230 ezer forint lesz - ez körülbelül 250 ezer forintos kezdőárat valószínűsít, és innen csak felfelé haladunk.

A legdrágább, azaz a 128 gigabájtos iPhone 6s Plus már 334 ezer forint az euróban megadott árat átszámítva - vagyis körülbelül 350 ezer forintba fog kerülni Magyarországon.

iPhone 6s iPhone 6s Plus
739 euró

230 000 forint

16 GB 849 euró 265 000 forint 16 GB
849 euró 265 000 forint 64 GB 959 euró 300 000 forint 64 GB
959 euró 300 000 forint 128 GB 1069 euró 334 000 forint 128 GB

6 heti munka egy olcsó iPhone

2015. január–júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos nettó keresete - családi kedvezmény nélkül - 159 400 forint volt Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 200 forintra becsülhető.

Ez azt jelenti, hogy

a legolcsóbban kapható új iPhone-t egy magyar átlagkeresettel körülbelül 250 munkaórával tudjuk összekuporgatni

- azaz körülbelül 6 hét és 1 nap munkával. Persze csak ha semmi másra nem költöttünk egy centet sem.

1 hónap 160 munkaóra 159 400 forint
6 hét 1 nap 251 munkaóra 250 000 forint
8 hét 4 nap 351 munkaóra 350 000 forint

Ezzel szemben

a legdrágább megszerzéséhez már 8 hét és 4 nap koplalás kell,

ekkorra már úgy lefogyunk, hogy erőnk nem lesz benyomni az új 3D Touch-os kijelzőt.

Szavazzon!

Önnek hány hetet kell azért munkálkodni, hogy a fizetéséből kijöjjön egy új iPhone?

Amerikában 3 nap is elég

Összehasonlításképp egy ukrajnai állampolgárnak egy kijevi átlagkeresettel 627 munkaórájába, azaz 13 heti munkájába kerül összehozni az új iPhone-ra szánt pénzt. Ezzel szemben

egy New York-i lakosnak elég 24 órát dolgozni, azaz 3 napot, hogy megvehesse az Apple telefonját.

Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban szinte mindenki iPhone-t használ, és bizony váltanak is az új típusokra.

Infographic: The Working Time Required To Buy An iPhone 6 | Statista
You will find more statistics at Statista

Ha megnézzük a listát, jól látszik, hogy éppen azon országokban kezdődött ma el az iPhone 6s és 6s Plus eladása, ahol a legolcsóbbnak számít az átlagkeresetet tekintve, vagyis ahol a legkönnyebben tudják megvenni az emberek - s vélhetően ahol a legtöbben is veszik meg éppen ezen okból.

Megjelentek a hamis iPhone-ok

Kivételt jelent ez alól Kína: Pekingben körülbelül 218 munkaórát kell dolgozni ahhoz, hogy egy iPhone 6s árát megszerezzék. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a vidéki és városi átlagkeresetek nagyban eltérnek egymástól.

A sanghaji boltban így készültek a nyitásra ma reggel Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az Apple számára kiemelt fontosságú piac a kínai. Jól mutatja ezt, hogy órákkal a hivatalos sencseni üzlet megnyitása előtt 30 olyan bolt nyitott ki, amelyen ott villogott az Apple logó, sőt: sem az eladók, sem a termékek alapján nem lehetett könnyen megmondani, hogy átvernek minket.

Az álboltok és ál-iPhone-ok növekvő száma jól jelzi az Apple termékeinek népszerűségét Kínában.